Η νορβηγική κυβέρνηση εφεσιβάλλει την απόφαση δικαστηρίου του Όσλο που δικαίωσε μερικώς τον μακελάρη της Ουτόγια Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στην αγωγή του κατά του κράτους για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο 37χρονος ακροδεξιός δράστης της σφαγής του 2011 μήνυσε την νορβηγική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι κρατείται κάτω από «απάνθρωπες συνθήκες» σε μία κίνηση που είχε σκοπό να προκαλέσει και την οποία είχε «συνοδεύσει» με ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Άντερς Άντουντσεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από την Εισαγγελία την άσκηση έφεσης κατά της ετυμηγορίας της 20ής Απριλίου.

Ο ίδιος επισήμανε πως η κυβέρνηση «διαφωνεί» με την απόφαση βάσει της οποίας το γεγονός ότι ο Μπρέιβικ κρατείται σε απομόνωση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο είχε αποφανθεί ότι η Νορβηγία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μπρέιβικ κρατώντας τον σε ένα «εντελώς απομονωμένο περιβάλλον» μετά την καταδίκη του για το θάνατο 17 ανθρώπων στις δίδυμες επιθέσεις στο νησί Ουτόγια και το Όσλο.

Ο Μπρέιβικ υποστήριξε ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του διότι κρατείται χωριστά από άλλους κρατούμενους, υπόκειται συχνά σε σωματικούς ελέγχους και συχνά τους περνούν χειροπέδες.

Ο υπεύθυνος για τη χειρότερη επίθεση στη Νορβηγία μεταπολεμικά με στόχο τη νεολαία του Εργατικού Κόμματος με ξενοφοβικά κίνητρα, εκτίει την ποινή του σε απομόνωση στο νησί του Σιέν, σε συγκρότημα τριών κελιών όπου μπορεί να παίζει βιντεοπαιχνίδια, να βλέπει τηλεόραση και να αθλείται.

Έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκισης για το θάνατο 77 ατόμων στη διπλή επίθεση στο Όσλο και την Ουτόγια το 2011 (η πρώτη ήταν αντιπερισπασμός για την αστυνομία ώστε να διαπράξει ανενόχλητος την ένοπλη επίθεση στο μικρό νησί της Ουτόγια). Η ποινή είναι η μέγιστη διαθέσιμη στη νορβηγική Δικαιοσύνη και θεωρητικά μπορεί να ανανεωθεί μετά την ολοκλήρωσή της.

Ο ακροδεξιός δράστης, που προχώρησε στην επίθεση επειδή θεωρούσε ότι το Εργατικό Κόμμα ακολουθεί «φιλομεταναστευτική πολιτική», έχει πολλές φορές προσπαθήσει να «διαφημίσει» τα πολιτικά του πιστεύω. Εκτίει την ποινή του σε απομόνωση στη φυλακή του Σίεν, στο νότιο τμήμα της Νορβηγίας.

Η δικαστής του Όσλο Έλεν Αντένες Σέκουλιτς είχε αποφανθεί στις 20 Απριλίου ότι το δικαίωμα «αποτελεί οικουμενική αξία μιας δημοκρατικής κοινωνίας» και ισχύει και για «τρομοκράτες και δολοφόνους», σημειώνοντας ότι το δικαίωμα του Μπρέιβικ στην ιδιωτικότητα και στην οικογενειακή ζωή δεν είχε παραβιαστεί.