Για την τύχη της πιλότου Νάντια Σαβτσένκο, η οποία καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε κάθειρξη 22 ετών, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Βλ. Πούτιν με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Η 36χρονη πιλότος είχε πιαστεί τον Ιούλιο του 2014 από φιλορώσους ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία πριν οδηγηθεί στην ρωσική πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε ρόλο σε εκτόξευση όλμων που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ρώσους δημοσιογράφους και είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων.

Μετά την καταδίκη της Σαβτσένκο, ο ουκρανός πρόεδρος είχε προτείνει την ανταλλαγή της με δύο ρώσους που κρατούνται στην Ουκρανία και, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, είναι στρατιωτικοί.

«Είμαι έτοιμος να παραδώσω στην Ρωσία δύο ρώσους στρατιωτικούς που κρατούνται στο έδαφός μας για τη συμμετοχή τους σε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας» είχε πει.

Οι δύο ρώσοι, ο Αλεξάντερ Αλεξάντροφ και ο Γιεβγκένι Γεροφέγιεφ, συνελήφθησαν τον Μάιο του 2015 σε ουκρανικό έδαφος και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 14 ετών.

Το ζήτημα των δύο ρώσων συζητήθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Ποροσένκο, χωρίς να υπάρξουν άλλες ανακοινώσεις.