Οι επιπτώσεις ενός Brexit στη βρετανική οικονομία είναι ίσως το βαρύτερο πυροβολικό του στρατοπέδου «Η Βρετανία ισχυρότερη στην ΕΕ»: η κυβέρνηση της χώρας, ή τουλάχιστον το δίδυμο Ντέιβιντ Κάμερον – Τζορτζ Οσμπορν, που πρωταγωνιστεί στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μόλις το επιστράτευσε. Δέκα εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, μια λεπτομερής έκθεση 200 σελίδων του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών και ο ίδιος ο επικεφαλής του προειδοποίησαν χθες τους πολίτες ότι «η Βρετανία θα γινόταν μόνιμα φτωχότερη αν εγκαταλείπαμε την ΕΕ»: κάθε νοικοκυριό θα έχανε κατά μέσο όρο 4.300 στερλίνες (5.390 ευρώ) ετησίως έως το 2030∙ και το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 6%.

Δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα οικονομικά στοιχεία, ο Οσμπορν ελπίζει να απαξιώσει τους υπέρμαχους του Brexit, τους οποίους κατηγορεί ότι αποσιωπούν τον αντίκτυπο που θα είχε στη βρετανική οικονομία η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. Οι ευρωσκεπτικιστές, το στρατόπεδο «Ψηφίστε έξοδο», επικαλούνται συχνά τα παραδείγματα της Νορβηγίας ή του Καναδά προκειμένου να πείσουν πως η Βρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει γόνιμες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ. Ο Οσμπορν απάντησε βάζοντας τους οικονομολόγους της κυβέρνησης να αποτιμήσουν το κόστος τριών διαφορετικών σεναρίων.

Σενάριο 1ο

Το μοντέλο της Νορβηγίας

Η Βρετανία εντάσσεται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως η Νορβηγία. Η χώρα θα διατηρούσε σε αυτή την περίπτωση περιορισμένη πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα έπρεπε όμως να θεσπίσει δασμούς για ορισμένες εμπορικές συναλλαγές της με την ΕΕ. Θα έπρεπε επίσης να αποδεχθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, «χωρίς δικαίωμα λόγου», να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να αποδεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Αυτό το περιορισμένο άνοιγμα θα κόστιζε σύμφωνα με την έκθεση μακροπρόθεσμα στις συναλλαγές και στην παραγωγικότητα: το 2030, το βρετανικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 3,8% μικρότερο από ό,τι αν η Βρετανία παρέμενε εντός ΕΕ.

Σενάριο 2ο

Το μοντέλο του Καναδά

Το Λονδίνο διαπραγματεύεται διμερή συμφωνία με τις Βρυξέλλες, όπως ο Καναδάς. Η πρόσβαση στην κοινή αγορά θα ήταν σε αυτή την περίπτωση μικρότερη, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών που εκπροσωπεί το 80% της βρετανικής οικονομίας. Οι τράπεζες με έδρα τη Βρετανία δεν θα απολάμβαναν πλέον το «διαβατήριο» που τους επιτρέπει να πωλούν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους στην ήπειρο. Η χώρα θα έφτανε στο 2030 με ΑΕΠ μειωμένο κατά 6%. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε βρετανικό νοικοκυριό θα έχανε 4.300 στερλίνες ετησίως.

Σενάριο 3ο

Το μοντέλο του ΠΟΕ

Η Βρετανία δεν διαπραγματεύεται καμία συμφωνία με την ΕΕ. Θα ήταν τότε απολύτως ελεύθερη να περιορίσει τη μετανάστευση στο έδαφός της, θα υπέκειτο όμως στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όπως η Βραζιλία ή η Ρωσία, χώρες που δεν έχουν συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, η επιβολή τελωνειακών δασμών θα ήταν «πολύ πιθανή». Το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν μέσα στην επόμενη 15ετία, σε αυτή τη χειρότερη των περιπτώσεων, κατά 7,5%.

Κατόπιν αυτών, το Brexit θα ήταν σύμφωνα με τον Οσμπορν «άλμα στο σκοτάδι». Από τον συντηρητικό βουλευτή Τζον Ρέντγουντ και τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον έως το UKIP, οι υπέρμαχοι του Brexit απέρριψαν τις προειδοποιήσεις του και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ως «γελοία», «αναξιόπιστα», «κινδυνολογικά» ή απλώς «άχρηστα» –απόδειξη του «παιδαγωγικού» έργου που έχει μπροστά του το αντίπαλο στρατόπεδο. Στο μεταξύ, η λοιπή Ευρώπη παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία. «Το Brexit είναι μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη» δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. «Θα έπληττε ασφαλώς πρωταρχικά τη Βρετανία, θα έπληττε όμως και τη λοιπή Ευρώπη, ιδίως σε πολιτικό επίπεδο. Θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα σε εκείνους που δεν θέλουν την Ευρώπη πως η Ευρώπη μπορεί να διαλυθεί».

45%

των Βρετανών επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ComRes, που δημοσιεύθηκε χθες στο ταμπλόιντ «The Sun». Το στρατόπεδο εναντίον του Brexit διατηρεί το προβάδισμα των επτά ποσοστιαίων μονάδων έναντι 38% εκείνων που θέλουν έξοδο της χώρας από την Ευρώπη. Το ποσοστό των αναποφάσιστων έχει ωστόσο αυξηθεί στο 17% από 11% τον περασμένο μήνα.