Από το πρώτο εκείνο βράδυ της 31ης Μαρτίου που γεννήθηκε, ή καλύτερα εκδηλώθηκε, το κίνημα πολιτών Nuit Debout, πολλοί «επώνυμοι» έχουν μεταβεί στην πλατεία του Παρισιού με την οποία έχει πια ταυτιστεί, την Place de la République –άλλοι επίσημα, προκειμένου να πάρουν τον λόγο, και άλλοι ινκόγκνιτο, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν περί τίνος πρόκειται. Την περασμένη εβδομάδα, έδωσαν το «παρών» ένας ευρωβουλευτής του Podemos, ο Μιγκέλ Ούρμπαν Κρέσπο, καθώς και ο μικρότερος αδελφός του Τσε Γκεβάρα –ο 72χρονος σήμερα Χουάν Μαρτίν Γκεβάρα, ο οποίος βρέθηκε στο Παρίσι με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του «Ο αδελφός μου ο Τσε» στα γαλλικά. Ανάμεσα σε εκείνους που πρώτα επισκέφθηκαν διακριτικά την πλατεία και στη συνέχεια το γνωστοποίησαν είναι ο επικεφαλής των γάλλων Σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς καθώς και η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας Αξέλ Λεμέρ. Ο επικεφαλής της γαλλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, πάλι, Ζαν-Λικ Μελανσόν είχε δώσει το «παρών» με πάσα επισημότητα. Το ίδιο ακριβώς έκανε το βράδυ του Σαββάτου ο Γιάνης Βαρουφάκης, μην μπορώντας προφανώς να αντισταθεί σε μια τέτοια ευκαιρία να βρεθεί στο φως της δημοσιότητας. «Σας φέρνω την αλληλεγγύη της Αθήνας» δήλωσε από το βήμα και αποθεώθηκε. Λίγες ώρες αργότερα, το Nuit Debout έκανε το πρώτο σοβαρό faux pas του προπηλακίζοντας και εκδιώκοντας κακήν κακώς από την Πλατεία της Δημοκρατίας τον γάλλο φιλόσοφο Αλέν Φίνκιελκροτ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε στην Place de la République με τη γνωστή «στολή» (τζιν και δερμάτινο), περίμενε υπομονετικά ανάμεσα στους χιλιάδες συμμετέχοντες να ψηφίσει η «γενική συνέλευση» ώστε να αποκτήσει δικαίωμα πεντάλεπτου λόγου και είπε από το βήμα ό,τι οφείλει να πει «ένα είδος Σούπερμαν εναντίον της λιτότητας» –όπως τον αποκάλεσε το περιοδικό «L’Obs». «Μας λένε πως καταλαμβάνουμε τις πλατείες, αλλά αυτοί είναι που προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν ό,τι μας ανήκει» διατράνωσε. «Πριν από έναν χρόνο, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών, το γραφείο μου έβλεπε στην Πλατεία Συντάγματος», εκεί όπου συγκλίνουν οι πορείες στην Αθήνα, ενημέρωσε το κοινό. Αφηγήθηκε και μια ιστορία: πως τον είχε επισκεφθεί ο αμερικανός πρέσβης προκειμένου να τον πείσει να δεχθεί τους όρους της τρόικας και πως εκείνος είχε απαντήσει «η φυσική μου θέση δεν είναι μέσα σε αυτό το γραφείο, είναι στην πλατεία μαζί με όσους διαδηλώνουν εναντίον αυτού του υπουργείου». Κι έπειτα αναφέρθηκε στην αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ, τον κατηγόρησε πως «απαξιώνει την εργασία» και του έστειλε και ένα μήνυμα: «Πρόεδρε Ολάντ, δεν μπορεί να δουλέψει αυτό, απλώς θα βαθύνει την κρίση».

Ο Αλέν Φίνκιελκροτ δεν πήγε στην Place de la République για να μιλήσει. Πήγε, μαζί με τη σύζυγό του, «από ενδιαφέρον, από περιέργεια», μόνο «για να ακούσω». Μόλις έγινε αντιληπτός, ωστόσο, ο γνωστός γάλλος φιλόσοφος, που κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιχνίδι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, προπηλακίστηκε άγρια από μέρος των συγκεντρωμένων και αναγκάστηκε να φύγει –αφού πρώτα ανταπέδωσε φωνάζοντας τον χαρακτηρισμό «φασίστες!» και είπε σε μια νεαρά που τον έβριζε: «Νιάνιανιανια… Pauvre conne!» – Ηλίθια! ή Μαλ***! ή κάτι εξίσου κομψό. Οπως σχολίασε το περιοδικό «L’Obs», «δεν ήταν και η καλύτερη μέρα για ένα κίνημα που θέλει να «εφεύρει έναν καλύτερο κόσμο»… ούτε και για τη Γαλλική Ακαδημία», της οποίας ο Φίνκιελκροτ είναι επίσημο μέλος. Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε μεγάλες διαστάσεις στη Γαλλία, με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά να το χρησιμοποιούν ως απόδειξη του «πραγματικού, μισαλλόδοξου προσώπου» του κινήματος Nuit Debout.

Οι αντιδράσεις

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο Nuit Debout εξέφραζαν χθες στα σόσιαλ μίντια τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο Αλέν Φίνκιελκροτ εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την Πλατεία της Δημοκρατίας. Η Κομμουνιστική Νεολαία, πάλι, (MJCF) δήλωσε ευτυχής.