Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα Σκόπια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που διαδήλωσαν κατά της απόφασης του προέδρου της χώρας να απαλλάξει πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία προσήγαγε 12 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση.

Μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στο κέντρο των Σκοπίων και κατέστρεψαν ένα από τα γραφεία που χρησιμοποιεί περιστασιακά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ έσπασαν και παράθυρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον σχηματισμό νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης στην χώρα και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου, στις οποίες η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Παράλληλα με την διαδήλωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο των Σκοπίων και διαδήλωση μερικών χιλιάδων υποστηρικτών της κυβέρνησης που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

ΗΠΑ: Να επανεξετάσει την απόφασή του ο Ιβάνοφ

Η αστυνομία στα Σκόπια είχε λάβει αυστηρά μέτρα για να μην έρθουν αντιμέτωποι οι διαδηλωτές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, επέκρινε ιδιαίτερα τον κ. Ιβάνοφ για την αμφιλεγόμενη απόφασή του, και ζήτησε από αυτόν να την ανακαλέσει.

Ο Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι ζήτησε τη συνδρομή της Διεθνούς Κοινότητας για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στην χώρα, η οποία, όπως σημείωσε, λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Οι ΗΠΑ, μέσω ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για την απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ να απονείμει χάρη σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας, εις βάρος των οποίων εκκρεμούν έρευνες για ανάμειξή τους σε διάφορα σκάνδαλα, και τον κάλεσαν να επανεξετάσει την απόφασή του.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια σημειώνουν ότι η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία πλέον μεταφέρεται στους δρόμους, ενδέχεται να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις και να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.