Μετά την αποποινικοποίηση της κάνναβης, οι γάλλοι Σοσιαλιστές βρήκαν ένα νέο ζήτημα να διχαστούν: τη χρήση της μουσουλμανικής μαντίλας στα πανεπιστήμια. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη «Λιμπερασιόν» ο Μανουέλ Βαλς τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης. «Θα έπρεπε να το κάνουμε» δήλωσε, υπάρχουν όμως συνταγματικοί κανόνες που καθιστούν δύσκολη αυτή την απαγόρευση. Πρέπει λοιπόν να είμαστε αδιάλλακτοι όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της κοσμικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Οι πολιτικές αντιδράσεις δεν άργησαν. Οσο για τους ίδιους τους φοιτητές, αυτοί έσπευσαν να επισημάνουν με νόημα, μέσω twitter, στον γάλλο πρωθυπουργό τα «πραγματικά μας προβλήματα», συνοδεία μαρτυριών τύπου «όταν πρέπει να φοράς μπουφάν στις εξετάσεις γιατί δεν υπάρχει θέρμανση» ή «όταν περιμένεις με ανυπομονησία την υποτροφία γιατί δεν σου μένουν παρά 10 ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα».

Την περασμένη εβδομάδα ο Βαλς είχε συμμετάσχει σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τον ισλαμισμό και τον λαϊκισμό. Και είχε δηλώσει «ανήσυχος με αυτό που συμβαίνει» σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προσθέτοντας: «Ας μην κρύβουμε το πρόσωπό μας, αυτό ισχύει για όλους τους τομείς». Εδωσε έτσι την πάσα στους δημοσιογράφους της «Λιμπερασιόν» να τον ρωτήσουν αν θα επιθυμούσε την απαγόρευση της μαντίλας στα πανεπιστήμια. Του απάντησε ωστόσο λίγη ώρα αργότερα η υπουργός Παιδείας του, Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ: «Σε ό,τι αφορά το νικάμπ που καλύπτει όλο το πρόσωπο, απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους, άρα και στα πανεπιστήμια. Σε ό,τι αφορά τη μαντίλα, δεν στηρίζω την απαγόρευσή της διά νόμου. Εχουμε να κάνουμε με ενηλίκους». Η Γαλλία έχει εξοβελίσει διά νόμου εδώ και 12 χρόνια όλα τα «επιδεικτικά θρησκευτικά σύμβολα» από τα δημόσια σχολεία. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση ωστόσο είναι άλλη υπόθεση.

Η Βαλό-Μπελκασέμ υπενθύμισε επίσης πως η Γαλλία φιλοξενεί πολλούς ξένους φοιτητές. «Θα τους απαγορεύσουμε λοιπόν την πρόσβαση στα πανεπιστήμια επειδή στην κουλτούρα τους έχουν έναν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα; Αναφέρομαι στην αρχή της ελευθερίας στο πανεπιστήμιο διότι έχουμε να κάνουμε με νέους ενηλίκους» επανέλαβε. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του υφυπουργού Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Τιερί Μαντόν. «Δεν χρειάζεται νόμος για τη μαντίλα στα πανεπιστήμια» δήλωσε. «Αυτό που βλέπω εγώ, αυτό που μου λένε όλοι οι πρόεδροι των πανεπιστημίων, είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν είναι χρήσιμο να δημιουργούμε ένα πρόβλημα εκεί όπου δεν υπάρχει. Οταν κάνουμε χρήση μιας δημόσιας υπηρεσίας έχουμε δικαίωμα να φοράμε μαντίλα, μπορούμε να πιστεύουμε ό,τι θέλουμε, αλλά το δικαίωμα αυτό υπάρχει».

Το Παρατηρητήριο της Κοσμικότητας, μια επιτροπή σοφών που υπάγεται στο Ματινιόν, είχε αποφανθεί αυτό ακριβώς –πως «δεν είναι χρήσιμο ούτε σκόπιμο» να νομοθετήσει το κράτος όσον αφορά τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων από φοιτητές –από τον Δεκέμβριο του 2015. «Η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται υπέρ της θρησκευτικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής ελευθερίας» διαμήνυσε χθες στον γάλλο πρωθυπουργό και η σύνοδος των προέδρων των πανεπιστημίων. Οσο για τη Δεξιά, αυτή αντέδρασε με ειρωνεία. «Αναρωτιέμαι για τι θα μιλούσε ο Βαλς αν δεν είχαμε μουσουλμάνες στη Γαλλία, την ανεργία, την απασχόληση και τέτοια» σχολίασε η γερουσιαστής Ναταλί Γκουλέ.