Το κεντρώο κόμμα PMDB αποφάσισε την Τρίτη να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, να αποσύρει τους εναπομείναντες έξι υπουργούς του από την κυβέρνηση και να προσχωρήσει στην αντιπολίτευση, καταφέρνοντας πιθανόν μοιραίο πλήγμα στην κεντροαριστερή πολιτικό που μάχεται για να αποτρέψει την αποπομπή της.

Το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος αποφάσισε μετά τη συνεδρίαση της ηγετικής του ομάδας ότι οι έξι υπουργοί που ανήκουν στις τάξεις του και όλα τα μέλη του που έχουν διοριστεί σε κρατικά αξιώματα πρέπει να παραιτηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Βάσει του προεδρικού συστήματος της Βραζιλίας, η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται ότι η Ρουσέφ οφείλει να εγκαταλείψει το αξίωμα, αλλά η εξέλιξη αυξάνει τις πιθανότητες η πρόεδρος να αποπεμφθεί από το Κογκρέσο μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό θα σήμαινε πως ο 75χρονος Μισέλ Τέμερ, ο ηγέτης του PMDB και αντιπρόεδρος της χώρας, θα είναι πρόεδρος.

Η αντιπολίτευση πιέζει για την αποπομπή της προέδρου, καθώς κατηγορεί τη Ρουσέφ πως παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα ώστε να διευκολυνθεί η επανεκλογή της. Η προσπάθεια αποπομπής απέκτησε ορμή καθώς οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τη σοβαρότερη ύφεση της οικονομίας εδώ και δεκαετίες αλλά και το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο έχουν εμπλακεί πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος της 68χρονης προέδρου.

«Η κυβέρνηση της Ντίλμα τέλειωσε»

«Από σήμερα, το PMDB αποσύρεται από την κυβέρνηση της προέδρου Ρουσέφ», ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος του κόμματος, ο γερουσιαστής Ρουμέρου Ζούκα, και πρόσθεσε ότι κανένα στέλεχος του κόμματος δεν μπορεί να διατηρήσει οποιαδήποτε θέση σε ομοσπονδιακό αξίωμα εξ ονόματος του κόμματος.

Το PMDB, με 69 βουλευτές επί του συνόλου των 513 και 18 γερουσιαστές στους 81, ήταν ο βασικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Κόμμα των Εργατών (PT). Είχε ενταχθεί στην κυβερνητική συμμαχία από το 2004. Την αποχώρηση του PMDB ενδέχεται να μιμηθούν και άλλα, μικρότερα, κόμματα της συμπολίτευσης.

«Ο Τέμερ πρόεδρος!», «έξω το PT», φώναξαν στελέχη του PMDB στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε αίθουσα της Βουλής στην Μπραζίλια. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από τρία λεπτά για να ανακοινωθεί η απόφαση.

«Η κυβέρνηση της Ντίλμα τέλειωσε», δήλωσε με ικανοποίηση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο γερουσιαστής του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βραζιλίας (PSDB) Αέσιου Νέβες, ο οποίος είχε ηττηθεί από τη Ρουσέφ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2014. «Η αποχώρηση του PMDB βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο μιας ετοιμοθάνατης κυβέρνησης», πρόσθεσε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές.

Ο Νέβες δήλωσε έτοιμος να υποστηρίξει ενδεχόμενη μεταβατική κυβέρνηση με «πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης» για την αντιμετώπιση της ύφεσης της βραζιλιάνικης οικονομίας. Αλλά ο αντιπρόεδρος Τέμερ—με τον οποίο είχε συναντηθεί πρόσφατα—θα πρέπει να αποδεχθεί «ένα πρόγραμμα που θα συνεπάγεται σκληρές θυσίες για τη χώρα», προειδοποίησε ο ίδιος.

«Τα πράγματα μεταβλήθηκαν ραγδαία»

Ο υπουργός Τουρισμού Ενρίκε Αλβες, μέλος του PMDB, είχε ήδη παραιτηθεί τη Δευτέρα το βράδυ. Ωστόσο το κόμμα, καθώς αντιμετωπίζει αντιρρήσεις, ενδέχεται να αφήσει περιθώριο στους υπόλοιπους υπουργούς του ως την 12η Απριλίου για να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Η πρόεδρος Ρουσέφ αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή της στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετείχε στην σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι. «Αφότου είχε αποδεχθεί την πρόσκληση, τα πράγματα μεταβλήθηκαν ραγδαία. Θα παραμείνει στην χώρα για να αντιμετωπίσει την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η απόφαση της Ρουσέφ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.

Η αποπομπή της Ρουσέφ —που καταγγέλλει «απόπειρα πραξικοπήματος» εναντίον της— δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην βουλή (δηλαδή να ταχθούν υπέρ 342 από τα 513 μέλη), αλλά και στην Γερουσία, η οποία θα έχει την τελευταία λέξη.