Δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση για την απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη Συρία ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν διαπιστώσει προετοιμασίες προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι για την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου σχετικά με την αποχώρηση των στρατιωτικών του δυνάμεων από τη Συρία.

Στο μεταξύ, ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν, εξήγησε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων αντανακλά τη βούληση της Μόσχας να προωθήσει την πολιτική διευθέτηση της σύρραξης.

«Η διπλωματία μας έλαβε οδηγίες για την ενίσχυση των προσπαθειών μας με στόχο την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στην Συρία», είπε ο Βιτάλι Τσούρκιν στους δημοσιογράφους.

«Βρισκόμαστε σε πολιτική φάση, στην φάση τερματισμού των εχθροπραξιών», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία εις το εξής θα επικεντρωθεί ουσιαστικά στον έλεγχο της εκεχειρίας στην Συρία.

«Θα παρακολουθούμε την κατάπαυση των εχθροπραξιών»

«Θα διατηρήσουμε στρατιωτικά μέσα στην Συρία για να παρακολουθήσουμε την κατάπαυση των εχθροπραξιών», διευκρίνισε εξηγώντας ότι η Ρωσία διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τέτοιες αποστολές.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο η Ρωσία να συνεχίσει να πλήττει τις τζιχαντιστικές οργανώσεις. «Οι διεθνείς προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθούν», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέβαλαν στην «αποδυνάμωση των υποδομών» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σταινμάιερ: Υπό πίεση ο Ασαντ

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάιερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ θα βρεθεί υπό πίεση για να διαπραγματευθεί την ειρηνική μετάβαση για τον τερματισμό του πολέμου, εάν η Ρωσία αποσύρει το βασικό τμήμα των στρατιωτικών της δυνάμεων.

«Και αν η ανακοίνωση της Μόσχας εφαρμοσθεί, αυτό θα αυξήσει την πίεση επί του καθεστώτος του Ασαντ να διαπραγματευθεί τελικά σοβαρά μία ειρηνική πολιτική μετάβαση στην Γενεύη», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.