Επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε την Τρίτη στη βορειοανατολική Ολλανδία μετά τη σύγκρουσή της με αυτοκινούμενο ανυψωτικό τηλεσκοπικό μηχάνημα, προκαλώντας τον θάνατο του μηχανοδηγού και τον τραυματισμό επτά επιβατών, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Ντάλφσεν, πόλης που είναι κοντά στο σημείο του δυστυχήματος.

Η σύγκρουση σημειώθηκε κοντά στη Ντάλφσεν, περίπου 40 χλμ. από τα γερμανικά σύνορα.

Ο οδηγός του ανυψωτικού μηχανήματος, ο οποίος κατάφερε να πηδήσει έξω πριν από τη σύγκρουση, συνελήφθη και ανακρίνεται από την αστυνομία. Διεξάγεται ποινική έρευνα.

Ο δήμαρχος Χαν Νότεν επιβεβαίωσε στο ολλανδικό ραδιοφωνικό δίκτυο NOS ότι νεκρός είναι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας. Δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, πέντε έλαβαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες. «Επτά ή οκτώ επιβάτες» βγήκαν σώοι και μπόρεσαν να απομακρυνθούν από το σημείο.

«Η σύγκρουση ήταν βίαιη», πρόσθεσε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι η αμαξοστοιχία είχε αναπτύξει πλήρη ταχύτητα όταν συγκρούσθηκε με το αυτοκινούμενο μηχάνημα, το οποίο διέσχιζε τη σιδηροδρομική γραμμή από φυλασσόμενη διάβαση.

«Δεν υπήρχαν πολλοί επιβάτες μέσα στο τραίνο, δηλαδή υπήρχαν μεταξύ 10 και 15». Το τραίνο που χρησιμοποιείται κυρίως από ταξιδιώτες που μετακινούνται καθημερινά για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους «είναι συχνά γεμάτο το βράδυ, αλλά σχετικά άδειο το πρωί», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Η αμαξοστοιχία που αποτελείτο από τέσσερα βαγόνια πραγματοποιούσε το δρομολόγιο μεταξύ των πόλεων Ζβόλε και Εμεν στη βορειοανατολική Ολλανδία.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, το τραίνο είχε ανατραπεί, ένα μέρος του ήταν σε χωράφι και το άλλο πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές.

«Το μπροστινό μέρος της αμαξοστοιχίας καταστράφηκε ολοσχερώς» και το ανυψωτικό μηχάνημα έγινε «κομμάτια», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στην ολλανδική τηλεόραση. Το αυτοκινούμενο ανυψωτικό μηχάνημα βρισκόταν πάνω σε ερπύστριες από καουτσούκ και διέσχιζε τη σιδηροδρομική γραμμή με πολύ χαμηλή ταχύτητα, όταν έφθασε η αμαξοστοιχία στο σημείο, διευκρίνισε.

Οι λόγοι της παρουσίας του μηχανήματος πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

«Οι ζημιές είναι μεγάλες και είναι αδύνατο να πούμε πότε θα αρχίσουν οι εργασίες επισκευής. Εκτιμάμε ότι για μέρες θα υπάρχουν προβλήματα στα δρομολόγια των τραίνων», ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρία σιδηροδρόμων NS.

Η υπουργός Υποδομών Σάρον Ντίκσμα δήλωσε «συγκλονισμένη» μετά το περιστατικό, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή στη χώρα ήταν στις 8 Ιανουαρίου το 1962, όταν συγκρούστηκαν δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες κοντά στην Ουτρέχτη, στην κεντρική Ολλανδία, προκαλώντας τον θάνατο 93 ανθρώπων και τον τραυματισμό 52.