Μια συγκλονιστική έκθεση που κόβει την ανάσα θα παρουσιάσει το Museo Atlantico, το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο της Ευρώπης, που βρίσκεται στο ισπανικό νησί Λανθαρότε.

Πρόκειται για γλυπτά με πρόσφυγες φιλοτεχνημένα από τον βρετανό καλλιτέχνη Τζέισον ντε Κερ Τέιλορ.

«Κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ της εγκατάλειψης των ναυτικών στο ναυάγιο και της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, το έργο δεν αποτίνει φόρο τιμής και δεν προορίζεται ως μνημείο για τις ζωές που χάνονται, αλλά λειτουργεί ως μια σκληρή υπενθύμιση της συλλογικής ευθύνης της παγκόσμιας κοινότητάς μας» έγραψε ο καλλιτέχνης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Το Museo Atlantico είναι το όραμα του βρετανού καλλιτέχνη που έχει δημιουργήσει παρόμοια έργα και στο Μεξικό.

Το μουσείο γλυπτών βρίσκεται σε βάθος 14 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσιτό σε αυτοδύτες και ορατό από βάρκες με γυάλινο πυθμένα.

Ενα από τα γλυπτά που θα εκτεθεί θα είναι η «Σχεδία της Λαμπεντούζα», μια σύγχρονη εκδοχή του πίνακα που φιλοτέχνησε ο Τεοντόρ Ζερικώ το 1818 με τίτλο «Η Σχεδία της Μέδουσας» και θα αναπαριστά μια βάρκα που μεταφέρει 13 πρόσφυγες.

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν και γλυπτά που εικονίζουν ένα απρόσωπο ζευγάρι που τραβά μία σέλφι, ανθρώπους κολλημένους στα τηλέφωνά τους και άλλους που κρατούν ένα iPad ή τραβούν φωτογραφίες με τις κάμερές τους.

Το μουσείο θα ανοίξει για τους επισκέπτες του στις 25 Φεβρουαρίου.