Υπέρ της από κοινού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται το 87% των ερωτηθέντων πολιτών των κρατών – μελών της Ένωσης, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία προκρίνει κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στην προσφυγική κρίση, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 11.500 πολίτες των 28 κρατών – μελών της ΕΕ από το Ίδρυμα Bertelsmann, με το 79% να ζητεί την «δίκαιη κατανομή των προσφύγων» μεταξύ των χωρών της Ένωσης και το 69% να θεωρεί σωστό οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στην προσφυγική κρίση να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ωστόσο ορατές είναι οι διαφορές μεταξύ «παλαιών» και «νέων» κρατών-μελών, ενώ είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν την «κουλτούρα του καλωσορίσματος». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τις χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ κατά την περίοδο 2004 – 2009, μόνο το 54% υποστηρίζει την δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, ενώ μεταξύ των πολιτών των «παλαιών» χωρών το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 85%.

Πάντως η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται να απέχει από την «κουλτούρα καλωσορίσματος» που προωθεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, με το 50%, όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, να αισθάνονται όπως λένε συχνά ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, ενώ το 58% να εκφράζει φόβο για αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού στο κοινωνικό σύστημα.