Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών εναντίον των επιχειρήσεων του στρατού κατά των Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας. Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Δυνάμεις της αστυνομίας που έφτασαν στο σημείο με θωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση με δακρυγόνα. Τραυματισμένοι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την περιοχή πάνω σε φορεία.

Φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι οι αστυνομικοί πυροβολούσαν με πραγματικές σφαίρες. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό μαζική επιχείρηση για να ξεριζώσει τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν από τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις, οι οποίες έλαβαν διαστάσεις αστικού πολέμου με τον στρατό να ισοπεδώνει κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας με επίκεντρο την Τζίζρε, στη μεθόριο με τη Συρία και το Ιράκ, τη Σιλόπι και τη συνοικία Νουρ του Ντιγιάρμπακιρ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εκφάν Αλά ανακοίνωσε την επικείμενη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Τζίζρε της επαρχίας Σιρνάκ στη νοτιοανατολική Τουρκία, λέγοντας ωστόσο ότι θα συνεχιστούν επιχειρήσεις έρευνας και παραμένει ταυτόχρονα σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας -όπως και στη γειτονική Σιλόπι.