Το Συριακό αλλά και τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα συζήτησαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική τους συνομιλία, συμφωνώοντας στην ανάγκη «ενίσχυσης συνεργασίας για να εφαρμοστεί η συμφωνία» για παύση εχθροπραξιών στη Συρία.

Το τηλεφώνημα γίνεται ενώ στη Διάσκεψη του Μονάχου κυριάρχησαν σχεδόν ψυχροπολεμικοί τόνοι μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Τη σύγκλιση της Παρασκευής για -αβέβαιης ακόμη τύχης- επιδίωξη παύσης εχθροπραξιών είχαν ακολουθήσει οι σκληροί τόνοι ειδικά στην ομιλία του ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο βήμα της Διάσκεψης, ο οποίος είδε «Δύση και Μόσχα να έχουν ολισθήσει σε νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Όπως ανέφερε το Κρεμλίνο το πρωί της Κυριακής, οι δύο πρόεδροι «συζήτησαν το θέμα της Συρίας και αξιολόγησαν θετικά τις συνομιλίες στο Μόναχο για το ζήτημα».

Ομπάμα και Πούτιν, ανέφερε η ρωσική πλευρά, «συμφώνησαν σε ενίσχυση της συνεργασίας για την εφαρμογή» των όσων συμφωνήθηκαν στο Μόναχο, όπως και «κάλεσαν για επαφές μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας στη μάχη εναντίον της ISIS.

Ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, διαμήνυσε στον Ομπάμα την «ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο ενάντια της τρομοκρατίας». Στη συνομιλία συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της Ουκρανίας και της συμφωνίας του Μινσκ.