Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ «σήκωσε τα μανίκια» και συμμετείχε το Σάββατο στην έναρξη της μεγάλης εκστρατείας, στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων, με σκοπό την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ιό Ζίκα.

Περίπου 220.000 στρατιώτες ξεκίνησαν τη μεγάλη επιχείρηση, από σπίτι σε σπίτι, προκειμένου να επισκεφθούν 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και να ενημερώσουν τον κόσμο με ποιον τρόπο μπορούν να καταπολεμήσουν τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό.

«Η κατάσταση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες» που θα διεξαχθούν στο Ρίο τον Αύγουστο, διαβεβαίωσε η Ρουσέφ. «Είμαστε βέβαιοι πως όταν ξεκινήσουν οι Αγώνες, θα έχουμε καταγράψει σημαντικές επιτυχίες όσον αφορά την εξολόθρευση των κουνουπιών», συνέχισε.

Ντυμένη με ένα λευκό μπλουζάκι με το σλόγκαν «Μηδέν Ζίκα», η πρόεδρος έδωσε το παράδειγμα σε μια συνοικία του Ρίο, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της πόλης, Εντουάρντο Πάες και ακολουθούμενη από δεκάδες δημοσιογράφους. Η Ρουσέφ επισκέφθηκε οικογένειες, έριξε η ίδια στο πόσιμο νερό το φάρμακο που εξοντώνει τις προνύμφες και τράβηξε φωτογραφίες με νεαρές μητέρες και τα παιδιά τους.

Η πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η προσβολή από τον ιό που μεταφέρουν τα κουνούπια είναι «πολύ επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες» γιατί μπορεί να προκαλέσει γενετικές δυσμορφίες, κυρίως μικροκεφαλία. «Ο πόλεμος εξαρτάται από εμάς», είπε καλώντας όλους τους Βραζιλιάνους να συμμετάσχουν ενεργά στην καταπολέμηση του κουνουπιού, που έχει αναχθεί σε ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Πολλοί υπουργοί, άλλωστε, σήμερα συμμετείχαν στην εκστρατεία αυτή σε διάφορες πόλεις, όπως το Σαλβαδόρ, το Ρεσίφε, την Κουριτίμπα και το Πόρτο Αλέγκρε. Και στις 26 Πολιτείες της Βραζιλίας, τα τρία σώματα των ενόπλων δυνάμεων μοίρασαν φυλλάδια με το σύνθημα: «Ένα κουνούπι δεν είναι πιο ισχυρό απ’ όλη τη χώρα».