Εντονες πιέσεις να συσπειρωθεί γρήγορα πίσω από έναν και μοναδικό «μέινστριμ υποψήφιο», που σημαίνει κάποιον όχι τόσο ακραίο όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τεντ Κρουζ, έναν εκπρόσωπο του κομματικού κατεστημένου, δέχεται πλέον το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί ήλπιζαν πως η δεύτερη θέση του Τραμπ στο caucus της Αϊοβα την 1η Φεβρουαρίου θα έβαζε φρένο στην κούρσα του προς το χρίσμα. Αλλά η ξεκάθαρη νίκη του στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κανένας μέινστριμ υποψήφιος δεν έχει καταφέρει να πάρει κεφάλι, περιπλέκουν ιδιαίτερα την κατάσταση για την ηγεσία του κόμματος, καθώς η μάχη μετατοπίζεται στη Νότια Καρολίνα και άλλες νότιες πολιτείες.

Οταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της Αϊοβα και αποκαλύφθηκε πως ο Τραμπ είχε χάσει από τον Κρουζ και είχε επικρατήσει μετά βίας του Μάρκο Ρούμπιο, του φωτογενούς γερουσιαστή από τη Φλόριντα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα άρχισε να φλερτάρει με την ιδέα πως ο Κουβανοαμερικανός Ρούμπιο ήταν ο μοναδικός μετριοπαθέστερος υποψήφιος που μπορούσε να τα βάλει με τον λαϊκιστή Τραμπ και τον υπερσυντηρητικό Κρουζ. Αλλά ο Ρούμπιο έκανε μια καταστροφική εμφάνιση στο τελευταίο ντιμπέιτ, ήρθε πέμπτος στο Νιου Χαμσάιρ και ο Τραμπ αναδείχθηκε νικητής μεταξύ τόσο πολλών δημογραφικών ομάδων, ώστε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν μπορεί να τον βλέπει πλέον ως αουτσάιντερ που γοητεύει μόνο άνδρες με χαμηλά εισοδήματα και χαμηλή μόρφωση.

Από την Αϊοβα μέχρι το Νιου Χαμσάιρ, λοιπόν, ο τίτλος της «μεγάλης έκπληξης» στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών μεταβιβάστηκε από τον Ρούμπιο στον Τζον Κάσιτς, τον μετριοπαθή κυβερνήτη του Οχάιο που έλαβε 2% στην Αϊοβα αλλά κατάφερε να έρθει δεύτερος στο Νιου Χαμσάιρ με 16%. Στην πραγματικότητα, ο 63χρονος Κάσιτς είχε επικεντρώσει όλες του τις προσπάθειες σε αυτή τη μικρή βορειοανατολική πολιτεία. Την επισκέφθηκε δεκάδες φορές. Συμμετείχε σε 106 προεκλογικές συναντήσεις. Και επέλεξε μία θετική προεκλογική εκστρατεία, μακριά από τις ύβρεις που αντάλλασσαν καθημερινά αρκετοί αντίπαλοί του, συχνά μακριά και από τις κάμερες, τετ-α-τετ με τους πολίτες. Αυτόν επέλεξαν να στηρίξουν μεταξύ των Ρεπουμπλικανών οι «New York Times» τέλος Ιανουαρίου, ως «τη μοναδική εύλογη επιλογή για τους Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι έχουν κουραστεί με τον εξτρεμισμό και την απειρία που απαντούν σε αφθονία σε αυτές τις εκλογές».

Πέριξ του Κάσιτς, ωστόσο, επικρατεί «συνωστισμός». Ο δεύτερος της επονομαζόμενης «τριάδας των κυβερνητών», Τζεμπ Μπους, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, κατάφερε μεν να υπερισχύσει του Ρούμπιο, ήρθε όμως τέταρτος, με 11%, πίσω από τον υπερσυντηρητικό Τεντ Κρουζ. Ο τελευταίος της τριάδας, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, έλαβε μόλις 7% και αργά χθες επιβεβαίωσε την αποχώρησή του από την κούρσα. Ο Ρούμπιο δεσμεύθηκε από την πλευρά του να συνεχίσει τη μάχη.

Ομως το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο χρόνος πιέζει. Σύμφωνα με βετεράνους Ρεπουμπλικανούς, η διορία που έχει το κόμμα προκειμένου να συσπειρωθεί γύρω από έναν μέινστριμ υποψήφιο είναι, αν όχι η Σούπερ Τρίτη, την 1η Μαρτίου, τότε το αργότερο η 15η Μαρτίου, όταν ψηφίζουν μεγάλες πολιτείες όπως το Οχάιο και η Φλόριντα.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα του Νιου Χαμσάιρ μπορεί σύμφωνα με τους «Financial Times» να αυξήσουν και τις πιθανότητες να ριχτεί στη μάχη ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο (δισεκατομμυριούχος) πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως πιστεύουν πως ο Μπλούμπεργκ θα θέσει υποψηφιότητα μόνον αν φανεί πως το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος βρίσκεται οριστικά στην τσέπη του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπέρνι Σάντερς αντίστοιχα.