Ο δορυφόρος που εκτόξευσε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά, ενώ εκτιμάται ότι δεν έχει μεταδώσει στοιχεία πίσω στη γη, υποστηρίζουν αμερικανικές πηγές.

Η αμφιλεγόμενη εκτόξευση δεν έχει πείσει τους επιστήμονες ότι η Βόρεια Κορέα, έχει αναβαθμίσει σημαντικά την πυραυλική τεχνολογία της.

Επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου παρατήρησης, όπως υποστηρίζει η Βόρειας Κορέα, που προκάλεσε εκνευρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και στους γείτονες της, οι οποίοι εκτιμούν ότι ήταν δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, ενώ ακολούθησε την τέταρτη πυρηνική δοκιμή, που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, τον Ιανουάριο.

«Βρίσκεται σε σταθερή τροχιά τώρα. Έχουν τον έλεγχο της τροχιάς του», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Δεν είχε συμβεί το ίδιο με τον προηγούμενο δορυφόρο, που είχε εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα το 2012, ο οποίος δε σταθεροποιήθηκε ποτέ, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ωστόσο, «ο νέος δορυφόρος δε φαίνεται ν’ αναμεταδίδει», είπε άλλη πηγή.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Δευτέρας, με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, τους οποίους διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, ενώ ζήτησε μια δυναμική διεθνής αντίδραση κατά της εκτόξευσης.