«Ανειλημμένες υποχρεώσεις, στο σπίτι με άρρωστο παιδί ή ξεχάστηκαν στο κυλικείο; Πού ήταν οι 433 απόντες; Μια και τους έχουμε όλους σε λίστα, μη διστάσετε να τους ρωτήσετε απευθείας μέσω twitter». Αυτή την πρόταση έκανε χθες στους Γάλλους η «Λιμπερασιόν». Είναι ενδεικτική της αλγεινής εντύπωσης που έκανε το γεγονός ότι, παρόλο που η συνταγματική μεταρρύθμιση την οποία προωθεί η κυβέρνηση Βαλς μονοπωλεί τη συζήτηση και διχάζει τη γαλλική Αριστερά εδώ και εβδομάδες, το πρώτο της άρθρο που αφορά την εγγραφή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Σύνταγμα ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας με τα τρία τέταρτα των εδράνων της Εθνοσυνέλευσης κενά.

Αντίστοιχη ήταν όμως η εικόνα στην «καρδιά» της γαλλικής Δημοκρατίας και χθες, παρά την προαναγγελθείσα «μάχη χαρακωμάτων» και τις 126 τροπολογίες που είχαν κατατεθεί σχετικά με το δεύτερο άρθρο, τη στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας από τους πολίτες που καταδικάζονται για τρομοκρατία.

Από τους 577 γάλλους βουλευτές μόλις 136 αποφάσισαν να επιλέξουν το βράδυ της Δευτέρας. Από αυτούς, οι 103 ψήφισαν υπέρ της εγγραφής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Σύνταγμα, 26 κατά και 7 απείχαν. Μόλις 10 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών έδωσαν το «παρών». Η Ακροδεξιά απουσίαζε. Από τους 287 Σοσιαλιστές βουλευτές μόνο 107 ήταν παρόντες: οι 96 ψήφισαν υπέρ, 8 κατά και 3 απείχαν.

Η «Μοντ» θύμιζε πως δεν είναι σπάνια αυτή η εικόνα όταν γίνονται ψηφοφορίες κατ’ άρθρο –η κρισιμότερη ψηφοφορία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στο σύνολό της έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Η ίδια εφημερίδα όμως δικαιολογούσε και τον θυμό των πολιτών στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω του ισχυρού συμβολισμού των προτεινόμενων μέτρων. Ζήτησε λοιπόν τον λόγο από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Το βραβείο εντιμότερης απάντησης ανήκει στον (ανώνυμο) βουλευτή των Ρεπουμπλικανών που εξήγησε τη στρατηγική της Δεξιάς: «να αφήσει το PS μόνο απέναντι στον διχασμό του».

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Δεξιά είναι ένα χαρούμενο, ενωμένο κόμμα –κάθε άλλο. Ο Νικολά Σαρκοζί προσήλθε χθες αυτοπροσώπως να υπερασπιστεί τη στέρηση της υπηκοότητας στρέφοντας τα πυρά του προς εκείνους που «αλλάζουν γνώμη» για την αναγκαιότητά της: μια ξεκάθαρη μομφή προς εσωκομματικούς του αντιπάλους όπως ο Φρανσουά Φιγιόν και η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των Σοσιαλιστών «ανταρτών», ο γάλλος πρωθυπουργός έβγαλε από το κείμενο κάθε αναφορά στη «διπλή υπηκοότητα»: αντιμέτωποι με το φάσμα της στέρησης της υπηκοότητας είναι θεωρητικά όλοι οι Γάλλοι, παρότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην αφήσει κανέναν ανιθαγενή. Ο Βαλς προειδοποίησε τους βουλευτές του πως αν καταψηφίσουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση, «θέτουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και σε μειοψηφία τον πρόεδρο Ολάντ». Ομως ακόμα και αν η μεταρρύθμιση περάσει τον πρώτο σκόπελο, ακολουθεί στα μέσα Μαρτίου εκείνος της Γερουσίας. Και αν περάσει και από εκεί, θα χρειαστεί τα τρία πέμπτα των ψήφων του «Κογκρέσου», και των δύο σωμάτων του γαλλικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να υιοθετηθεί.

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης

Ανάμεσα στις τροπολογίες που υπερψήφισαν οι γάλλοι βουλευτές, είναι και μία που απαγορεύει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης – η οποία μπορεί να ανανεώνεται εφεξής κάθε τέσσερις μήνες, χωρίς να προϋποτίθεται σύμφωνη γνώμη του Συνταγματικού Συμβουλίου.