Ένας βουλευτής από τη Βόρεια Ιρλανδία προσπάθησε μάταια σήμερα να κατοχυρώσει ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Γαλλίας.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν έχει προς το παρόν οριστικοποιηθεί, ωστόσο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την 23η Ιουνίου σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία του Λονδίνου με τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Σε αυτήν ωστόσο την περίπτωση το δημοψήφισμα θα διεξαγόταν ενώ το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου) βρισκόταν στο απόγειό του κι ενώ θα συμμετάσχουν τρεις ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Αγγλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον Νάιτζελ Ντοντς, βουλευτή του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αυτός είναι ένας «καλός λόγος» προκειμένου το δημοψήφισμα να διεξαχθεί αργότερα, για να μην συμπέσει με τους αγώνες ποδοσφαίρου.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: ο κόσμος θέλει να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο εκείνη την χρονική περίοδο» υπογράμμισε ο βουλευτής, ενώ παρουσίαζε ενώπιον του Κοινοβουλίου την πρότασή του.

Ο ίδιος επέμεινε επιπλέον στο πρόσθετο κόστος που θα προκύψει από το γεγονός ότι πολλοί πολίτες ενδέχεται να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, καθώς θα θέλουν να πάνε στη Γαλλία για να παρακολουθήσουν το Euro 2016.

H πρότασή του βουλευτή απορρίφθηκε με 286 ψήφους κατά και 70 ψήφους υπέρ.