Oι βομβαρδισμοί που εξαπολύει η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στη Συρία με στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και των δυνάμεων που πρόσκεινται σε αυτή «επιδεινώνουν» μια κατάσταση ήδη τραγική, την οποία βιώνουν οι άμαχοι πληθυσμοί, ενώ θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, κατήγγειλε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω ένα σχόλιο σχετικά με τη Ρωσία, οι ενέργειες της οποίας στη Συρία δεν κάνουν τίποτ’ άλλο από τον επιδεινώνουν μια κατάσταση ήδη πολύ κρίσιμη» δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.

«Ως άμεση επίπτωση της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας, το αιμοδιψές καθεστώς Άσαντ κερδίζει έδαφος, η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση χάνει έδαφος και χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες εγκαταλείπουν την χώρα με κατεύθυνση την Τουρκία και την Ευρώπη» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Οι επικριτικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ ακολουθούν εκείνες σε παρόμοιο ύφος της Άνγκελα Μέρκελ, που προκάλεσαν την οργή του Κρεμλίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε ότι οι ρωσικές δραστηριότητες στη Συρία κάνουν δύσκολες τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν στόχο να μπει τέλος στον ρωσικό πόλεμο. Ο Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να συνδράμει στο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

«Οι ρωσικές δραστηριότητες στο Χαλέπι και την περιοχή το κάνουν πολύ δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να έχουμε σοβαρές συνομιλίες» είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, πάντως, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα κατέθεσε στις ΗΠΑ συγκεκριμένο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την πρόταση.

Οι Δυτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι τορπίλισε τις συνομιλίες της Γενεύης με επίκεντρο τη συριακή κρίση (οι οποίες διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα), καθώς προσφέρουν βοήθεια στη Δαμασκό κλιμακώνοντας τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοθετεί θέσεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης και τονίζει ότι επιτίθεται μόνο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως ακριβώς κάνει ο διεθνής συνασπισμός των χωρών της Δύσης και των αραβικών χωρών