Ο σέρβος στρατηγός Ζντράβκο Τόλιμιρ, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995, πέθανε στη φυλακή του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), όπου εξέτιε την ποινή του.

Δεξί χέρι του Ράτκο Μλάντιτς, του αρχηγού των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας την εποχή του πολέμου, ο Τόλιμιρ πέθανε την περασμένη νύκτα σε ηλικία 67 ετών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ρασίμ Λιάζιτς.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία επικύρωσε τον Απρίλιο 2015 την πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης κατά του Ζντράβκο Τόλιμιρ.

Ως επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, ο Ζντράβκο Τόλιμιρ καταδικάσθηκε για τον ρόλο του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο 1995, λίγο πριν από τον τερματισμό του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Περισσότεροι από 8.000 μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στον θύλακα της ανατολικής Βοσνίας.

Καταδικάσθηκε τον Δεκέμβριο 2012, σε πρώτο βαθμό, σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, ανάμεσά τους, δολοφονίες, εξόντωση και καταδίωξη.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, έλαβε μέρος σε «κοινή εγκληματική επιχείρηση» με στόχο να καταστεί η Σρεμπρένιτσα εκκαθαρισμένη εθνοτικά σερβική ζώνη.