O Ραούλ Κάστρο πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία της Κούβας, λέει ο τέως πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, εξηγώντας με απλό τρόπο: «Γιατί με την βιολογική ηλικία δεν μπορούμε να παίζουμε, πρέπει να τη σεβόμαστε».

Ο Ραούλ Κάστρο είναι ήδη 85 ετών. «Έχει ήδη πάρει την απόφαση» δηλώνει ο Μουχίκα, για τον κουβανό ηγέτη.

Ο τέως πρόεδρος της Ουρουγουάης πάτησε τα 80 και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Γερουσία και την πολιτική, μαζί με αρκετούς ακόμα «παλαιούς» για να δώσει τόπο σε νεότερες γενιές.

«Σε αυτή την ηλικία, ο στόχος μου πρέπει να είναι να ζήσω λίγο παραπάνω. Και οι ευθύνες που αναλαμβάνω είναι πάνω από τις δυνατότητές μου και στο τέλος θα καταλήξω στο νεκροταφείο» δήλωσε στην εφημερίδα La Republica.

O εξαιρετικά δημοφιλής στην Ουρουγουάη, αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο Μουχίκα, βρέθηκε τον Ιανουάριο στην Αβάνα, όπου συναντήθηκε τόσο με τον Φιδέλ όσο και με τον Ραούλ Κάστρο.

Αναφερόμενος στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Κούβα, ο Μουχίκα εκτίμησε ότι η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας -έστω και σε μικρή κλίμακα- σε συνδυασμό με τις αλλαγές που παρατηρούνται στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αβάνας θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο νησί.