Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρες: στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα που διεξάγονται σήμερα στο Νιου Χαμσάιρ, τις πρώτες μετά τα caucus της Αϊοβα την 1η Φεβρουαρίου, ο γερουσιαστής του Βερμόντ και δεδηλωμένος «δημοκρατικός σοσιαλιστής» Μπέρνι Σάντερς θα νικήσει την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με ποσοστό 54%-40%. Οσο για το αντίπαλο στρατόπεδο, τους Ρεπουμπλικανούς, πρώτος θα έρθει ο λαϊκιστής μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, εξασφαλίζοντας ποσοστό 31% των ψήφων, έναντι 15% υπέρ του μετριοπαθέστερου γερουσιαστή της Φλόριδας Μάρκο Ρούμπιο και 13% υπέρ του υπερσυντηρητικού Τεντ Κρουζ. Αλλά το Νιου Χαμσάιρ δεν έχει τυχαία τη φήμη πως είναι απρόβλεπτο. «Θεωρούσατε πως οι δημοσκοπήσεις έπεσαν εντελώς έξω στην Αϊοβα; Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει στο Νιου Χαμσάιρ» προειδοποιεί το «Πολίτικο».

Οι Δημοκρατικοί. Οι δημοσκοπήσεις στην Αϊοβα έδιναν τη νίκη στη Χίλαρι με μεγάλη διαφορά –και τελικά το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών κατάφερε μετά βίας να επικρατήσει εκεί του Σάντερς. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδιναν επίσης τη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά –και τελικά κέρδισε ο Τεντ Κρουζ, ενώ ο Μάρκο Ρούμπιο έκανε την έκπληξη και ήρθε τρίτος με ελάχιστη διαφορά από τον Τραμπ. Οσον αφορά τώρα το Νιου Χαμσάιρ, «σε αυτή την πολιτεία», επισήμαινε τις προάλλες η «Χάφινγκτον Ποστ», «όλα μπορούν να συμβούν». Καμία δημοσκόπηση δεν έχει δώσει βέβαια εκεί τη νίκη στη Χίλαρι Κλίντον από τον περασμένο Νοέμβριο. Μεταξύ άλλων, ο Μπέρνι Σάντερς έχει το πλεονέκτημα της «γειτνίασης» –το Βερμόντ, η εκλογική του περιφέρεια, βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Το προβάδισμά του επί της Χίλαρι έχει όμως μειωθεί, δεν έχει περάσει πολύς καιρός που προηγούνταν με διπλάσιο ποσοστό. Μια καλή ευκαιρία για τον αμερικανικό Τύπο να θυμηθεί την «ειδική σχέση» που διατηρούν εδώ και δεκαετίες «οι Κλίντον» με τους ψηφοφόρους του Νιου Χαμσάιρ. Στις προκριματικές εκλογές του 1992, ο τότε κυβερνήτης του Αρκανσο Μπιλ Κλίντον είχε φτάσει στο Νιου Χαμσάιρ με την καμπάνια του σχεδόν νεκρή, τσακισμένη από καταγγελίες ότι διατηρούσε για χρόνια εξωσυζυγική σχέση (με την Τζένιφερ Φλάουερς) και είχε αρνηθεί να υπηρετήσει στο Βιετνάμ. Κατάφερε ωστόσο να έρθει τελικά δεύτερος. Και να παρουσιάσει τη θέση αυτή ως έναν θρίαμβο για το περίφημο πια «comeback kid» –«το αγόρι που ανέκαμψε».

Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 2008, η Χίλαρι Κλίντον έφτασε στο Νιου Χαμσάιρ με το βάρος της τρίτης θέσης στο caucus των Δημοκρατικών στην Αϊοβα κι ενώ όλοι μιλούσαν για τον γερουσιαστή του Ιλινόι που είχε κάνει εκεί τη μεγάλη έκπληξη, τον Μπαράκ Ομπάμα. Κατάφερε ωστόσο να επικρατήσει στην «Πολιτεία του Γρανίτη» του Ομπάμα με 39,1%-36,5%. Στη συνέχεια, βέβαια, η Χίλαρι ηττήθηκε. Είναι και αυτό μια απόδειξη πως η μάχη του Νιου Χαμσάιρ είναι κρίσιμη μεν, αλλά όχι καθοριστική.

Οι Ρεπουμπλικανοί. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο αμερικανός γκουρού των δημοσκοπήσεων Νέιτ Σίλβερ δίνει 64% πιθανότητες στον Ντόναλντ Τραμπ να επικρατήσει πράγματι στο Νιου Χαμσάιρ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται, στην πραγματικότητα, στις επόμενες θέσεις: η τελευταία Δημοσκόπηση των Δημοσκοπήσεων του CNN ήθελε τον Μάρκο Ρούμπιο να έχει κερδίσει ένα 4% φτάνοντας στο 15% –διενεργήθηκε ωστόσο πριν από το καταστροφικό για τον γερουσιαστή της Φλόριδας ντιμπέιτ του Σαββάτου. Η κακή αυτή εμφάνιση του Ρούμπιο ενίσχυσε την «τριάδα των κυβερνητών», Τζον Κάσιτς, Τζεμπ Μπους και Κρις Κρίστι, που ευελπιστούν να σταματήσουν την άνοδό του στη ρεπουμπλικανική κούρσα διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του τον τίτλο του «εκλεκτού της μετριοπαθέστερης πτέρυγας» του κόμματος. Η τελευταία θα ήθελε πολύ να συσπειρωθεί γύρω από έναν και μοναδικό υποψήφιο ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να κερδίσει το χρίσμα ένας ακραίος όπως ο Τραμπ ή ο Κρουζ. Η δημοσκόπηση του CΝΝ ωστόσο θέλει τον Κάσιτς τέταρτο με 11%, τον Μπους πέμπτο με 10% και τον Κρίστι πολύ πιο πίσω, στο 5%.