Σύμφωνα με την προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας, ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που εκτόξευσε χθες άφησε ένα «συναρπαστικό λευκό χνάρι» στον «καθάριο γαλανό ουρανό»· και λιγότερο από δέκα λεπτά μετά έθεσε «επιτυχώς» σε τροχιά έναν «δορυφόρο γεωπαρατήρησης», τον «Λαμπρό Αστρο 4». Από την πλευρά της, η διεθνής κοινότητα είδε ξεκάθαρα μια απαγορευμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, μια ακόμα «απαράδεκτη πρόκληση» λιγότερο από έναν μήνα μετά την τέταρτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

Ακόμη και η Κίνα, ο μοναδικός μεγάλος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, εξέφρασε «λύπη για το γεγονός ότι παραβλέποντας την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας» η Πιονγκγιάνγκ «επέμεινε πεισματικά να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων». Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο «καταδικάζει με δριμύτητα την εκτόξευση» και δεσμεύεται «να υιοθετήσει σύντομα μια νέα απόφαση» για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ. Αλλά η απόφαση αυτή τελεί υπό επεξεργασία εδώ και εβδομάδες. Το Πεκίνο αντιστέκεται.

Και στο μεταξύ, πλείστες όσες αναλύσεις ερμηνεύουν τη νέα αυτή πρόκληση της Πιονγκγιάνγκ μέσα από το πρίσμα των εσωτερικών παιχνιδιών, της αντιπαλότητας ανάμεσα σε διαφορετικές φατρίες, της ανάγκης του Κιμ Γιονγκ Ουν, που ανέλαβε τα ηνία το 2012 σε ηλικία μόλις 29 χρόνων, να εδραιώσει την εξουσία του. Για τον Μπρινό Τετρέ, ωστόσο, ερευνητή στο Ιδρυμα Στρατηγικών Ερευνών της Γαλλίας, αυτή «η εικόνα του πεισματάρικου παιδιού που κάνει καπρίτσια» είναι παραπλανητική.

«Η Βόρεια Κορέα εκπροσωπεί έναν πραγματικό κίνδυνο» επισημαίνει ο Τετρέ στη «Λιμπερασιόν». «Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς πως δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα». Διότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πλέον ένα πυρηνικό κράτος. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα για μια λειτουργική πυρηνική δύναμη συστατικά. Προχωρεί βέβαια μετ’ εμποδίων: οι μισές από τις βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της υποδηλώνουν ελαττωματικό σχεδιασμό ή κατασκευή. Και η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές υπερεκτιμήσει την ταχύτητα με την οποία θα φθάσει η Βόρεια Κορέα στο «άγιο δισκοπότηρο» –τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με πύραυλο εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή. Αλλά η πρόοδος είναι αναντίρρητη και σταθερή.

Σύμφωνα με τον γάλλο καθηγητή, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είναι μεν παρανοϊκό αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει τη δική του λογική. Οπως σε όλα τα απολυταρχικά κράτη, έτσι και εκεί οι ελίτ καταλήγουν να πιστεύουν τα ίδια τους τα ψέματα. Είναι λοιπόν σίγουρα πεπεισμένες πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να τους επιτεθεί (πρώτη) με πυρηνικά όπλα. Και η Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει να κατέχει άριστα την τέχνη της αποτροπής: όλες της οι προκλήσεις είναι υπολογισμένες. Πρόκειται όμως για ένα καθεστώς χωρίς αναστολές –και γι’ αυτό επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Τετρέ, η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να απαρνηθεί ποτέ τα πυρηνικά της προγράμματα, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της ταυτότητας. Ο στόχος, επισημαίνει, πρέπει να είναι ο περιορισμός τους, η αναχαίτισή τους. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στρατιωτικό όσο πολιτικό. Και το κλειδί βρίσκεται στο Πεκίνο.