Σε διπλωματικό επεισόδιο κατέληξε η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ισημερινό, όταν η φρουρά του τούρκου προέδρου επιτέθηκε σε βουλευτή στη διάρκεια διαδήλωσης συμπαράστασης στους Κούρδους.

Ο Ερντογάν βρισκόταν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο. Διαδηλωτές βρήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του τούρκου προέδρου κατά των Κούρδων.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Ζήτω το Κουρδιστάν», «Δολοφόνε Ερντογάν» και «Κάτω ο Ερντογάν», την ώρα που ο τούρκος ηγέτης έμπαινε στο κτίριο του Πανεπιστημίου ΙΑΕΝ της πρωτεύουσας του Ισημερινού.

Οι δυνάμεις του Ισημερινού δεν επενέβησαν να διαλύσουν την διαδήλωση, το έκανε όμως η… φιλοξενούμενη φρουρά του Ερντογάν.

Οι φρουροί του τούρκου προέδρου επιτέθηκαν σε διαδηλωτές και ξυλοκόπησαν μεταξύ άλλων και γυναίκες. Ο βουλευτής του Ισημερινού Ντιέγκο Βεντιμίγια προσπάθησε να προστατεύσει μία διαδηλώτρια και δέχθηκε γροθιά από φρουρό του τούρκου προέδρου, με αποτέλεσμα να του σπάσει τη μύτη.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ισημερινού. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σημείωσε ότι η επίθεση ήταν ανεύθυνη και στρεφόταν κατά της ελευθερίας του λόγου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η φρουρά του Ερντογάν δεν είχε κανένα δικαίωμα να επιτεθεί στους διαδηλωτές, καθώς ούτε ο τούρκος πρόεδρος, αλλά ούτε και η φρουρά βρίσκονταν σε κίνδυνο, είπε ο υπουργός Ρικάρντο Πατίνο.

«Θα στείλουμε νότα διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά της τουρκικής ασφαλείας» στην τουρκική πρεσβεία στο Κίτο, είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.