Μια μικρή θαλάσσια ελεφαντίνα που λιμοκτονούσε τρύπωσε σε ένα σικ εστιατόριο σε παραλία κοντά στο Σαν Ντιέγκο, της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ, και πρόλαβε να πάρει έναν υπνάκο καθήμενη σε τραπέζι δίπλα στο παράθυρο, προτού επέμβει για να την θέσει υπό την προστασία της η υπηρεσία προστασίας των ζώων.

Το θηλυκό βρέφος θαλάσσιου ελέφαντα βρέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης από το συνεργείο καθαρισμού του εστιατορίου «The Marine Room», στην παραλία Λα Τζόγια του Σαν Ντιέγκο.

«Ρώτησε ‘μπορώ να δω το μενού;’ Εγώ τη ρώτησα αν έχει κάνει κράτηση», απάντησε χαριτολογώντας ο Γάλλος σεφ του εστιατορίου Μπερνάρ Γκιγιάς σε ερώτηση που του έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο σεφ εξήγησε ότι το χαριτωμένο βρέφος θαλάσσιου ελέφαντα σύρθηκε στην πλατφόρμα πρόσβασης από την ακρογιαλιά και τρύπωσε μέσα στο εστιατόριο από την πίσω πόρτα.

«Βολεύτηκε στο κάθισμα δίπλα στο παράθυρο και μετά αποκοιμήθηκε», πρόσθεσε ο επί 21 χρόνια αρχιμάγειρας του εστιατορίου αυτού, ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια ζει τις ΗΠΑ.

Στις φωτογραφίες που ανήρτησε στο Facebook και προκάλεσαν αμέσως μεγάλο ενθουσιασμό μεταξύ των χρηστών του Ίντερνετ, βλέπουμε τη μικρή θαλάσσια ελεφαντίνα να κοιμάται. Σε άλλες, να σηκώνεται στα πόδια της και να ατενίζει τον ωκεανό από το παράθυρο. «Είναι σα να σκέφτεται: ‘πρέπει να γυρίσω εκεί'», σύμφωνα με τον σεφ.

Οι υπεύθυνοι του εστιατορίου κάλεσαν την κτηνιατρική υπηρεσία του Sea Life, ενός υδάτινου πάρκου αναψυχής, για να βοηθήσει το χαριτωμένο μικρό, το οποίο όπως διαπίστωσαν έχει χάσει πολύ βάρος: «είναι 9 κιλά, ενώ θα έπρεπε να είναι σχεδόν 20», σημείωσε ο Γκιγιάς.

Είναι η πρώτη φορά στα 75 χρόνια που υπάρχει αυτό το εστιατόριο που ένα ζωάκι καταφέρνει να τρυπώσει στην τραπεζαρία του.

Για τον Γκιγιάς αυτό οφείλεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του νερού και διαταράσσει την διατροφική αλυσίδα: «φέτος υπάρχουν λιγότερα ψάρια γι’αυτούς και ένας τεράστιος αριθμός μωρών θαλασσίων ελεφάντων».

Εδώ και μήνες, οι οργανώσεις προστασίας της θαλάσσιας ζωής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν ανησυχητικό αριθμό θαλασσίων ελεφάντων που ξεβράζονται στις ακτές της Καλιφόρνιας και για ένα αφύσικο ποσοστό θνησιμότητάς τους λόγω της έλλειψης τροφής, ενώ επισημαίνουν ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα επιδεινώσει την τάση αυτή.