Έτοιμος να παραδοθεί στις Αρχές στην περίπτωση που επιτροπή του ΟΗΕ που διερευνά την υπόθεσή του αποφασίσει εναντίον του δηλώνει ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Ασάνζ είπε πως θα εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, στην οποία έχει βρει καταφύγιο από τον Ιούνιο του 2012 επειδή καταζητείται τα τέσσερα τελευταία χρόνια από τη Σουηδία μετά από καταγγελίες για βιασμό το 2010, πράξη την οποία αρνείται κατηγορηματικά.

«Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ ανακοινώσει αύριο ότι έχασα την υπόθεσή μου κατά της Βρετανίας και της Σουηδίας, θα βγω από την πρεσβεία το μεσημέρι της Παρασκευής και θα δεχτώ να με συλλάβει η βρετανική αστυνομία, καθώς κάποια άλλη προσφυγή δεν έχει νόημα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Wikileaks και το Twitter.

Ο 44χρονος πρόσθεσε όμως ότι εάν κερδίσει την υπόθεση στον ΟΗΕ και αποδειχθεί πως η Βρετανία και η Σουηδία ενήργησαν παράνομα εναντίον του θα περιμένει την άμεση επιστροφή του διαβατηρίου του και τον τερματισμό κάθε προσπάθειας για τη σύλληψή του.

Ο Ασάνζ έχει εκφράσει φόβους πως η Στοκχόλμη επιθυμεί τη σύλληψή του για να τον εκδώσει τελικά στις ΗΠΑ όπου μπορεί να δικαστεί για δημοσίευση απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.