Μια ψυχρολουσία: ο εμφανιζόμενος ως «σίγουρος νικητής» σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο λαϊκιστής μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, ηττήθηκε στο caucus του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αϊοβα. Ηρθε δεύτερος με 24,3%, έναντι 27,6% υπέρ του υπερσυντηρητικού γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ. Στο παρελθόν είχε αναφερθεί περιφρονητικά σε όσους έρχονται δεύτεροι και «ξεχνιούνται από όλους». Επίσης είχε υποσχεθεί πως αν έχανε σε αυτή την πρώτη «συνέλευση πολιτών», θα έπαυε να μιλάει. Αλλά πού τέτοια τύχη.

Μια μισή νίκη: η Χίλαρι Κλίντον νίκησε μεν στο caucus του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία από όπου ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας η μακρά κούρσα προς τον Λευκό Οίκο, αλλά η διαφορά της από τον «σοσιαλιστή Δημοκρατικό» γερουσιαστή του Βερμόντ, τον Μπέρνι Σάντερς, ήταν τόσο μικρή -η μικρότερη στην ιστορία της Αϊοβα –ώστε κάποιοι έφτασαν να μιλούν για ήττα. Επί ώρες ήταν ουσιαστικά ισόπαλοι. Σε έξι περιφέρειες ήρθαν κυριολεκτικά ισόπαλοι και χρειάστηκε να επιστρατευτεί από τα κιτάπια του κόμματος ένα κάπως παιδικό μέτρο, το «κορόνα ή γράμματα», ώστε να κριθεί ο νικητής: και τις έξι φορές κέρδισε η Χίλαρι. Ωρες αργότερα ήρθαν τα τελικά αποτελέσματα: Χίλαρι Κλίντον 49,9%. Μπέρνι Σάντερς 49,6%.

Και μια ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη: βρέθηκε στην τρίτη θέση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών και ακούει στο όνομα Μάρκο Ρούμπιο. Διότι αυτός ο 44χρονος γερουσιαστής της Φλόριδας, γόνος μεταναστών από την Κούβα, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα εντυπωσιακό 23,1% των ψήφων, μόλις 1,2% λιγότερο από τον Τραμπ. «Να η στιγμή που σύμφωνα με αυτούς δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει έρθει» δήλωσε περιχαρής. «Για μήνες, μας επαναλάμβαναν πως δεν έχω καμία ελπίδα». Η αλήθεια είναι πως εφεξής ο Ρούμπιο μπορεί να ελπίζει ότι θα συνασπιστεί γύρω του η μετριοπαθέστερη πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, όσοι ανακουφίστηκαν μεν που δεν κέρδισε στην Αϊοβα ο ανεκδιήγητος Τραμπ, αλλά φρίττουν στην ιδέα πως μπορεί να αναλάβει το προεδρικό χρίσμα ο αγαπημένος των Ευαγγελικών, ο Τεντ Κρουζ. Οχι πως οι θέσεις στις οποίες έχει στηρίξει την καμπάνια του ο Ρούμπιο είναι μετριοπαθείς –είναι απλώς μετριοπαθέστερες.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, την επίδοση του Μπέρνι Σάντερς ήρθε να κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή η υπενθύμιση που έκανε και ο ίδιος χθες ότι άρχισε την εκστρατεία του τον Απρίλιο υπολειπόμενος κατά 40% της αντιπάλου του, «χωρίς χρήματα ούτε αναγνωρισιμότητα». Και κατάφερε να έρθει σχεδόν ισόπαλος με αυτή που χαρακτήρισε «την πιο ισχυρή πολιτική οργάνωση των ΗΠΑ» –την οικογένεια Κλίντον. Χρησιμοποιώντας το γνώριμο πια λεξιλόγιο που έκανε σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» το 84% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων ηλικίας 17-29 ετών να τον ψηφίσουν στην Αϊοβα, ο 74χρονος Σάντερς μίλησε για πλήγμα «στο κατεστημένο» και «νίκη εναντίον του μιντιακού συστήματος» προτού απευθύνει έκκληση, ακόμα μία φορά, για μια πραγματική «πολιτική επανάσταση».

Ο δρόμος μέχρι τα κομματικά συνέδρια του Ιουλίου είναι ακόμα μακρύς, οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων προέδρων μόλις άρχισαν. Ωστόσο οι αριθμοί έχουν πάντα σημασία: στο αντίστοιχο caucus της Αϊοβα το 2008, εκεί όπου έκανε την πρώτη μεγάλη έκπληξη, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αποσπάσει μόνο 57% των ψήφων των νέων ηλικίας 17-29 χρόνων. Από την άλλη η Χίλαρι Κλίντον, που είχε έρθει τότε τρίτη, μπορεί να είναι βέβαιη πως έχει με το μέρος της τους πρεσβύτερους: την ψήφισε 69% των ψηφοφόρων άνω των 65 χρόνων.

Ραντεβού στο Νιου Χαμσάιρ

Επόμενος σταθμός, οι προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ στις 9 Φεβρουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίζει εκεί με διαφορά μεγαλύτερη του 20%. Και τον Μπέρνι Σάντερς να επικρατεί της Χίλαρι Κλίντον με διαφορά 30%. Επεται όμως η Σούπερ Τρίτη με ταυτόχρονες προκριματικές εκλογές σε 11 πολιτείες και εκεί η τύχη της Χίλαρι πιθανότατα θα αλλάξει.