Παρισινά λύκεια, για τρίτη φορά σε διάστημα επτά ημερών, αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Λιόν (κεντροανατολική Γαλλία) και στη Βρετανία έλαβαν τη Δευτέρα ανώνυμες απειλές, έγινε γνωστό από τις αρχές.

Οι μαθητές τριών από τα πιο φημισμένα λύκεια της γαλλικής πρωτεύουσας –Condorcet, Henri IV και Louis-le-Grand– εκκενώθηκαν προληπτικά σήμερα το πρωί, διευκρίνισε η διεύθυνση εκπαίδευσης του Παρισιού στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter. «Η αστυνομία ερευνά τις εγκαταστάσεις», προστίθεται.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι τα σχολεία αυτά έλαβαν απειλητικές κλήσεις γύρω στις 08:00 ώρα Γκρίνουιτς (10:00 ώρα Ελλάδας). «Θα πεθάνετε όλοι», είπε κάποιος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Πολλά παρισινά σχολεία, περιλαμβανομένων και των τριών που βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο, καθώς και το γαλλικό Λύκειο της Ρώμης, υπήρξαν ήδη στόχοι «απειλών» την περασμένη εβδομάδα. Οι έρευνες της αστυνομίας δεν είχαν εντοπίσει κάτι ύποπτο και τα λύκεια επανέλαβαν τα μαθήματά τους.

Παρόμοιες απειλές διατυπώθηκαν τις ίδιες ημερομηνίες –την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη– στη Βρετανία, στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ.

Σήμερα, έξι σχολεία της ίδιας περιοχής των Ουέστ Μίντλαντς και δύο άλλα στη Γλασκόβη της Σκοτίας εκκενώθηκαν εξαιτίας νέων απειλών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχει κάτι που να υποδηλώνει ότι υπάρχει αξιόπιστη απειλή εναντίον οιουδήποτε από αυτά τα σχολεία», δήλωσε ο επιθεωρητής Κόλιν Μάτινσον από την αστυνομία των Ουέστ Μίντλαντς.

Για πρώτη φορά σήμερα, απειλητικά μηνύματα διατυπώθηκαν επίσης και σε γαλλικά σχολικά ιδρύματα εκτός Παρισιού. Τέσσερα λύκεια και δύο κολέγια της Λιόν έλαβαν γύρω στις 08:00 ώρα Γκρίνουιτς (10:00 ώρα Ελλάδας) απειλή για βόμβα με ταυτόσημο ηχογραφημένο μήνυμα, δήλωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας.

Η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα έρευνα για απειλές καταστροφής.

Εξάλλου, την Παρασκευή, πολλά σχολεία εκκενώθηκαν ή έκλεισαν στην Αυστραλία έπειτα από απειλές για βόμβα, τις οποίες η αστυνομία χαρακτήρισε «φάρσα».

Η Γαλλία και η Βρετανία, που συμμετέχουν στον συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, τέθηκαν στο στόχαστρο το περασμένο Σαββατοκύριακο από ένα βίντεο προπαγάνδας του ΙΚ.

Στο τεύχος του που κυκλοφόρησε στα τέλη Νοεμβρίου, η γαλλόφωνη επιθεώρηση προπαγάνδας του ΙΚ, Dar-al-Islam, είχε στοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς κατηγορώντας τους ότι βρίσκονται σε «ανοικτό πόλεμο εναντίον της μουσουλμανικής οικογένειας», και είχε καλέσει να «θανατωθούν».

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο που προκάλεσαν 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.