Ο σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην ορεινή περιοχή Χιντού Κους έχει προκαλέσει δεκάδες τραυματίες στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, δύο μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην ίδια περιοχή.

Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 23.44′ τοπική ώρα (21.14′ ώρα Ελλάδας) εντοπίστηκε σε βάθος 203 χλμ. στην επαρχία Μπανταχσάν του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Ο σεισμός ξύπνησε πολλούς κατοίκους της Καμπούλ, οι οποίοι έντρομοι βγήκαν από τα σπίτια τους. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας.

Στην πακιστανική πόλη Πεσάβαρ, οι αρχές έκαναν λόγο για 30 τραυματίες, ενώ δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν στην αφγανική επαρχία Νανγκαρχάρ, σύμφωνα με τον Νατζιμπουλάχ Καμαουάλ, διευθυντή του επαρχιακού νοσοκομείου.

Σήμερα ακόμη δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να ληφθούν πληροφορίες για τυχόν θύματα ή ζημιές στην επαρχία Μπανταχσάν, μια πολύ απομακρυσμένη ορεινή περιοχή.

Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν πλήττονται συχνά από σεισμούς. Τον Οκτώβριο φονικός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών άφησε πίσω του σχεδόν 400 νεκρούς και στις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν.

Στο Πακιστάν, είναι πολύ νωπές οι μνήμες του σεισμού μεγέθους 7,6 βαθμών τον Οκτώβριο του 2005 που προκάλεσε τον θάνατο 75.000 και πλέον ανθρώπων.