Τουλάχιστον 53 σπίτια καταστράφηκαν και πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά στη νοτιοανατολική επαρχία Βικτόρια της Αυστραλίας, που προκλήθηκε από κεραυνό στις 19 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Κρεγκ Λάπσλεϊ, ανώτερο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της επαρχίας, περισσότερες πληροφορίες για την έκταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Τζέιμσον Τρακ θα δοθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Οι αρχές εξέδωσαν επείγουσες προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να απομακρυνθούν από πολλές παραθαλάσσιες περιοχές στη Βικτόρια, καθώς δυνάμεις της αυστραλιανής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Σε δηλώσεις του στο Sky News, ο Λάπσλεϊ προειδοποίησε ότι οι πυρκαγιές ενδέχεται να συνεχίσουν να καίνε δασικές εκτάσεις ακόμη και μέχρι τον Φεβρουάριο.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες, ειδικά οι ισχυροί άνεμοι, δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, καθώς είναι αδύνατη η ρίψη νερού.

Η Βικτόρια είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Αυστραλίας. Μέχρι σήμερα, παρά το εύρος και την κλίμακα των πυρκαγιών, δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινα θύματα.

Ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας της Βικτόριας, Ντάνιελ Άντριους, υποσχέθηκε ότι θα χορηγηθεί βοήθημα σε όσους έχασαν τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές.