Κατ’ ιδίαν συνάντηση με επίκεντρο το μέτωπο της Συρίας και την ουκρανική κρίση είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα. Το βλέμμα αμφότερων των Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν στη χειραψία που αντάλλαξαν στο Παρίσι αποτυπώνει καθαρά το κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία να μπει στο στόχαστρο των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος και να μην επικεντρώνονται τα αεροπορικά πλήγματα σε ομάδες ανταρτών που αντιστέκονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως πιστεύει ότι ο Μπασάρ αλ-Ασαντ πρέπει να αποσυρθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης, ανέφερε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών τους θα συνεχίσουν να εργάζονται επί της διπλωματικής διαδικασίας.

Ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ διπλωματικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης και επισήμανε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορούν να αρθούν εφόσον η Μόσχα εκπληρώσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ο Ομπάμα εξέφρασε τη λύπη του κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να δοθεί ώθηση στην πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Για το ουκρανικό ζήτημα, οι δύο πρόεδροι επισήμαναν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.