Η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διεξαχθεί ποτέ για το κλίμα ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι, παρουσία 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με την ελπίδα να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Το μέλλον του πλανήτη θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καλώντας τους ομολόγους του να μην διαψεύσουν τη μεγάλη ελπίδα που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή.

«Πρόκειται να αποφασιστεί εδώ, στο Παρίσι, το μέλλον του πλανήτη», υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάνοντας λόγο για μια ιστορική ημέρα, τονίζοντας ότι ποτέ σε μια διάσκεψη δεν μετείχαν τόσες αρχές από τόσες χώρες.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση, είμαστε με την πλάτη στον τοίχο… που δεν είναι ανυπέρβλητος, πρόσθεσε.

Τα καλά συναισθήματα, οι δηλώσεις προθέσεων δεν θα είναι αρκετά, είμαστε στο χείλος ενός οριακού σημείου, τόνισε.

Στο τέλος της διάσκεψης, «στις 12 Δεκεμβρίου, μια συμφωνία πρέπει να έχει εξευρεθεί στο Παρίσι», υπογράμμισε ο Ολάντ που ζητεί μια συμφωνία «ξεχωριστή, παγκόσμια και δεσμευτικού χαρακτήρα».

Για τον γάλλο πρόεδρο, μια καλή συμφωνία, μια μεγάλη συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις προϋποθέσεις. Η πρώτη θα είναι να σχεδιαστεί μια αξιόπιστη καμπύλη που επιτρέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη στον 1,5 βαθμό.

Η δεύτερη θα είναι να δοθεί στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μια αλληλέγγυα απάντηση, ενώ κανένα κράτος δεν δικαιούται να απόσχει από τις δεσμεύσεις του παρότι οι αποκλίσεις όσον αφορά την ανάπτυξη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη, είναι αυτές που εδώ και χρόνια εξέπεμπαν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, οι χώρες με την αναδυόμενη οικονομία πρέπει να επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να μεριμνήσουν για την προσαρμογή τους στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τόνισε.

Όσον αφορά την τρίτη προϋπόθεση, όλες οι εταιρίες μας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή τη διαδικασία.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο Ολάντ άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι τα τραγικά αυτά γεγονότα μας πληγώνουν, αλλά ταυτόχρονα μας υποχρεώνουν.

«Αυτό που διακυβεύεται με τη διάσκεψη για το κλίμα, είναι η ειρήνη, καθώς η υπερθέρμανση προμηνύει συγκρούσεις όπως τα σύννεφα προμηνύουν την καταιγίδα. Προκαλεί μεταναστεύσεις που πετούν στον δρόμο περισσότερους πρόσφυγες από αυτούς που προκαλούν οι πόλεμοι, ενώ χώρες κινδυνεύουν να μην μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις ζωτικές ανάγκες των πληθυσμών τους, με τον κίνδυνο της πείνας, της εξόδου από την ύπαιθρο, των συγκρούσεων για την πρόσβαση σε αυτό το αγαθό που γίνεται όλο και πιο σπάνιο, το νερό.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο μεγάλες απειλές, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος του Περού Μανουέλ Πουλγάρ-Βιδάλ, πρόεδρος της προηγούμενης διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Λοράν Φαμπιούς, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Φαμπιούς δήλωσε από την πλευρά του πως «η επιτυχία δεν έχει κατακτηθεί ακόμη αλλά είναι στο χέρι μας.

«Έχουμε υποχρέωση να επιτύχουμε επειδή το διακύβευμα είναι πολύ πιο σημαντικό και η κλιματική αλλαγή πολύ πιο μεγάλη για να μπορούμε να περιοριστούμε σε μια μινιμαλιστική συμφωνία».

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, έχουν συνείδηση της ευθύνης τους να αναλάβουν δράση υπέρ του κλίματος, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Μπουρζέ.