Ανθρώπινη αλυσίδα δημιούργησαν εκατοντάδες ακτιβιστές στο Παρίσι στα βήματα της πορείας για το κλίμα που ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας μετά τον εφιάλτη της 13ης Νοεμβρίου, αφήνοντας επίσης εκατοντάδες παπούτσια -ανάμεσά τους και ζευγάρι που δώρισε ο Πάπας Φραγκίσκος- στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ ως συμβολικό μήνυμα για τη μεγάλη προγραμματισμένη διαδήλωση που απαγορεύτηκε.

Ωστόσο, η κεντρική πλατεία μετατράπηκε αργότερα σε πεδίο μάχης μεταξύ ομάδων διαδηλωτών, ανάμεσά τους αναρχικοί, και δυνάμεων καταστολής που έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ -η οποία έχει καταστεί κεντρικό σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας έριξαν χημικά εναντίον διαδηλωτών που προσπάθησαν να φθάσουν στην πλατεία και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διασκορπίσει άλλους. Προχώρησαν επίσης σε 208 προσαγωγές, οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα» πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα που πραγματοποιείται λίγο έξω από το Παρίσι απαγορεύτηκαν μετά τις τρομοκρατκές επιθέσεις, αν και χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν το μορατόριουμ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τις «σκανδαλώδεις» ενέργειες των «ταραχοποιών στοιχείων» που προκάλεσαν επεισόδια σήμερα στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν ταραχοποιά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέσχη με τους προασπιστές του περιβάλλοντος» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ενώ κατήγγειλε τα «λυπηρά, θα έλεγα ακόμα και σκανδαλώδη» επεισόδια.

«Αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν καμία θέση και θα κάνουμε τα πάντα για να τους απομακρύνουμε» προειδοποίησε ο Ολάντ, και προσέθεσε: «Για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις» και «επιβλήθηκαν κατ’ οίκον περιορισμοί».

«Είναι διπλά λυπηρό, θα έλεγα ακόμα και σκανδαλώδες. Στην πλατεία της Δημοκρατίας [σημειώθηκαν αυτά τα επεισόδια], εκεί όπου οι πολίτες έχουν αφήσει όλα αυτά τα λουλούδια, αυτά τα κεριά στη μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των τρομοκρατών» σημείωσε.

Όπως επίσης, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, και «σε σχέση με το διακύβευμα της Συνόδου για το Κλίμα που θα συμβάλει προκειμένου η Υφήλιος να αποφασίσει για το μέλλον του πλανήτη».