Σοκαρισμένος από τις εικόνες που δείχνουν πώς ο 17χρονος αφροαμερικανός Λακάν ΜακΝτόναλντ έπεσε νεκρός από πυρά λευκού αστυνομικού, δήλωσε πως είναι ο Μπαράκ Ομάμα με ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο facebook.

«Όπως πολλοί Αμερικανοί, έχω σοκαριστεί από τις εικόνες που δείχνουν πώς ο 17χρονος Λακάν ΜακΝτόναλντ έπεσε νεκρός από πυρά» γράφει χαρακτηριστικά. Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαριστεί τους κατοίκους του Σικάγου που διαδηλώνουν «ειρηνικά», ενώ η χώρα σημαδεύεται εδώ και 18 μήνες από φυλετικές εντάσεις έπειτα από κρούσματα αστυνομικής βίας εναντίον μαύρων.

Στο βίντεο, φαίνεται ο ΜακΝτόναλντ να περπατά στη μέση του δρόμου κρατώντας ένα αντικείμενο στο χέρι του, ένα μαχαίρι, σύμφωνα με τις αρχές, δείχνει να μην υπακούει στους αστυνομικούς που θέλουν να του κάνουν έλεγχο, χωρίς όμως να κάνει κάποια απειλητική χειρονομία.

Την ώρα που ο έφηβος απομακρύνεται στην άκρη του δρόμου, ο αστυνομικός ανοίγει πυρ. Παρότι ο ΜακΝτόναλντ κείτεται στο έδαφος, ο αστυνομικός συνεχίζει να πυροβολεί εν ψυχρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της νεκροψίας, ο έφηβος έφερε τραύματα από σφαίρα στο κεφάλι, το λαιμό, το θώρακα, τον ώμο, τον χέρι, την πλάτη και το μηρό.

Σε βάρος του 37χρονου αστυνομικού Τζέισον Βαν Ντάικ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «φόνο εκ προμελέτης», γιατί πυροβόλησε και σκότωσε με 16 σφαίρες τον 17χρονο τον Οκτώβριο του 2014. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη βάση δεδομένων Police Data Project που συγκεντρώνει δημόσιες πληροφορίες, σε βάρος του Βαν Ντάικ εκκρεμούν ήδη 20 καταγγελίες, ανάμεσά τους δέκα για «υπερβολική χρήση βίας» και μια για «προσβολές ρατσιστικού, φυλετικού» χαρακτήρα.