Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ σε μια προσπάθεια να κερδίσει παραχωρήσεις από τον Ρώσο ομόλογό του στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους πιέζοντας για πολιτική λύση στη Συρία, την ώρα που όμως διπλωμάτες προειδοποιούν ότι οι μεγάλες διαφορές που τους χωρίζουν καθιστούν δύσκολη μια θεαματική εξέλιξη.

Η συνάντηση των δυο ηγετών πραγματοποιείται στο πλαίσιο έντονων διπλωματικών διεργασιών από την γαλλική πλευρά για την επίτευξη βελτιωμένης διεθνούς συνεργασίας στη μάχη του ISIS μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Μετά την ταύτιση απόψεων με τον Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη στο Λευκό Οίκο στην κατεύθυνση ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι Γάλλοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν κάπως την προοπτική επίτευξης του αρχικού μεγάλου στόχου του Φρανσουά Ολάντ για μεγάλο συνασπισμό που θα περιελάμβανε τόσο τη Ρωσία όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία την Τρίτη δείχνει να έβαλε τέλος σε μια τέτοια συζήτηση, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το πεδίο προσπάθειας για καλύτερη συνεργασία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται Γάλλους αξιωματούχους, ο Φρανσουά Ολάντ έχει καλή συνεργασιακή σχέση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ωστόσο θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος κάνει λίγες προσπάθειες να αποφύγει παράπλευρες απώλειες με τις επιδρομές στη Συρία, καθιστώντας την ίδια τη συνεργασία δυσκολότερη.