Η σαουδαραβική συμμαχία χρησιμοποίησε πύραυλο κρουζ βρετανικής κατασκευής στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον εργοστασίου κεραμικών στην Υεμένη, από την οποία σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άμαχος και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι, ανακοίνωσαν την Τετάρτη η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι οργανώσεις ανέφεραν πως ομάδα ερευνητών βρήκε τα απομεινάρια πυραύλων τύπου PGM-500, που κατασκευάζονται από την βρετανική εταιρεία Marconi Dynamics, στα συντρίμμια του εργοστασίου, κοντά στην πρωτεύουσα Σαναά που χτυπήθηκε τον Σεπτέμβριο.

«Η επίθεση στο εργοστάσιο στην επαρχία Σαναά, το οποίο φαίνεται ότι παρήγαγε μη στρατιωτικά προϊόντα, σκότωσε έναν άνδρα και κατά τα φαινόμενα συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν την ανακοίνωση.

Νωρίτερα, αυτόν το μήνα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως θα σταματήσει την εξαγωγή οπλισμού προς τη Σαουδική Αραβία, εάν οι έρευνες αποκαλύψουν ότι το Ριάντ έχει παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στον πόλεμο που διεξάγει στην Υεμένη.

Βρετανικοί εξοπλισμοί 6,06 δισ. δολαρίων

Σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου του 2013, η Βρετανία προμήθευσε τη Σαουδική Αραβία με εξοπλισμό αξίας 6,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν της δημοσίευσης της έκθεσης.

Η συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης στα τέλη Μαρτίου, με στόχο να αποκαταστήσει στην εξουσία τον πρόεδρο που ανέτρεψαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που θεωρείται ότι πρόσκεινται στο Ιράν.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως η συντριπτική πολειονότητα των απωλειών ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό στην Υεμένη έχει προκληθεί από την σαουδαραβική συμμαχία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επίσης κατηγορήσει την ομάδα ανταρτών Χούτι και τους συμμάχους της για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως την χρήση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού.

Τουλάχιστον 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί από τον αποκλεισμό που επέβαλε η σαουδαραβική συμμαχία σε λιμάνια της Υεμένης.