Ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα να υπάρξει «ψυχραιμία και αποκλιμάκωση» μετά την κατάρριψη από τουρκικό καταδιωκτικό αεροσκάφος ενός ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο συνετρίβη στο έδαφος της Συρίας αφού, σύμφωνα με την Άγκυρα, εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Καλώ σε ψυχραιμία και σε αποκλιμάκωση», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών της συμμαχίας.

«Όπως έχουμε επαναλάβει σαφώς, είμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και υποστηρίζουμε την [προάσπιση της] εδαφικής ακεραιότητας της χώρας-συμμάχου μας στους κόλπους του NATO», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό συμβάν. Πρέπει να αποφευχθεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

«Η διπλωματία και η αποκλιμάκωση έχουν ιδιαίτερη σημασία για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του NATO και κάλεσε να γίνουν απευθείας «επαφές ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να επλήγη ενώ βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: «οι συμμαχικές εκτιμήσεις συνάδουν με τις πληροφορίες που λάβαμε από την Τουρκία».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Στόλτενμπεργκ ότι είναι «ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση» της κατάστασης σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.