«Πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, κοντά στην Συρία.

O Πούτιν προειδοποίησε ότι το συμβάν θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις» στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και επέκρινε την Αγκυρα διότι αποφάσισε να συζητήσει το περιστατικό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αντί να εξηγήσει πρώτα στη Ρωσία τι συνέβη.

Το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος σύμφωνα με την Αγκυρα παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο στα τουρκοσυριακά σύνορα. Καταρρίφθηκε μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Μάλιστα βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εμφανίζει τον έναν ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

Εκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας το απόγευμα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπωςανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές», μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία «να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία».

«Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

Πρόκειται για σημείο των συνόρων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Η ‘Αγκυρα εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής από ρωσικά μαχητικά.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της τουρκικής προεδρίας της δημοκρατίας αναφέρονται σε ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24.

Αύριο πρόκειται να αρχίσουν οι επαφές Λαβρόφ, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έλθει απόψε το βράδυ στην Τουρκία. Βασικό θέμα της ατζέντας είναι οι εξελίξεις στη Συρία.

Δύο ξεχωριστά βίντεο, από διαφορετικά σημεία λήψης, που μετέδωσαν το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και το τηλεοπτικό κανάλι Haberturk έδειχναν το μαχητικό να πέφτει ενώ φλεγόταν.