Το βράδυ της Κυριακής ο Φρανσουά Ολάντ πήγε στη Philarmonie του Παρισιού προκειμένου να ακούσει τον Αλεξάντρ Ντεσπλά και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, που υποδέχθηκαν τον γάλλο πρόεδρο με τη «Μασσαλιώτιδα». Ηταν ένας τρόπος να περάσει στους κατοίκους της πόλης, της χώρας το μήνυμα πως έχουν χρέος απέναντι στους νεκρούς της 13ης Νοεμβρίου να συνεχίσουν τη ζωή τους, να μην υποκύψουν στον φόβο όπως θα ήθελαν οι τρομοκράτες. Πιθανόν όμως να ήταν και μια μικρή προσωπική ανάσα πριν από τον διπλωματικό μαραθώνιο τον οποίο ο Ολάντ άρχισε χθες προκειμένου να οικοδομήσει τη «μεγάλη διεθνή συμμαχία» που επιδιώκει εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Γιατί δεν είναι δεδομένο ότι θα στεφθεί με επιτυχία η προσπάθειά του.

Ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε χθες στο Παρίσι με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ταξιδεύει σήμερα στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα, θα μοιραστεί ένα «ανεπίσημο δείπνο» αύριο στο Ελιζέ με την Ανγκελα Μέρκελ και την Πέμπτη θα πετάξει για Μόσχα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στόχος του, να «ενεργοποιήσει και να ενισχύσει όλα τα εργαλεία –διπλωματικά, στρατιωτικά και πολιτικά –στη μάχη εναντίον του ISIS». Την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που κατέθεσε η Γαλλία και επιτρέπει «τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων» για τη σύνθλιψη της τζιχαντικής οργάνωσης. Κάμερον, Ομπάμα, Μέρκελ και Πούτιν, όλοι συμφωνούν πως το ISIS πρέπει να συνθλιβεί. Ολοι επιθυμούν επίσης μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία. Η ομοφωνία ωστόσο σκοντάφτει στο «πώς».

Ο βρετανός πρωθυπουργός μάλλον ήταν το πιο εύκολο κομμάτι της διπλωματικής επιχείρησης του Ολάντ. Η «Γκάρντιαν» τον ήθελε να «ντρέπεται» που η Βρετανία βομβαρδίζει ακόμα μόνο στο Ιράκ και δεν έχει επεκτείνει, όπως η Γαλλία, τις αεροπορικές επιθέσεις της και στη Συρία. Υποσχέθηκε λοιπόν στον Ολάντ πως θα κάνει το παν ώστε να πείσει ως προς αυτό τη βρετανική Βουλή, προσφέροντας στο μεταξύ στους Γάλλους χρήση της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι της Κύπρου καθώς και εναέριο ανεφοδιασμό για τα γαλλικά βομβαρδιστικά.

Συνάντηση με τον Ομπάμα. Πιο δύσκολη θα είναι η σημερινή αποστολή του Ολάντ στην Ουάσιγκτον. Η 13η Νοεμβρίου επέφερε αλλαγή της γαλλικής θέσης στη Συρία. Επέβαλε ως απόλυτη προτεραιότητα «τη μάχη εναντίον του ISIS» –που σημαίνει πως η εκδίωξη του Μπασάρ αλ Ασαντ, του σύρου δικτάτορα τον οποίο στηρίζουν πεισματικά Μόσχα και Τεχεράνη, δεν αποτελεί πια προαπαιτούμενο για το Παρίσι.

Γαλλία και Ρωσία έχουν συνάψει ήδη συμμαχία στη Συρία. Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, πιέζεται να κάνει περισσότερα εκεί. «Η καταστροφή του ISIS δεν αποτελεί μόνο έναν ρεαλιστικό στόχο, είναι μια αποστολή που θα φέρουμε εις πέρας» διαβεβαίωσε. Πέραν όμως ολίγων μονάδων των ειδικών δυνάμεων, δεν είναι διατεθειμένος να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία. Και οι πιθανότητες να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις ή να αρχίσουν να μοιράζονται πληροφορίες με τη Ρωσία (η οποία εξακολουθεί να βομβαρδίζει λιγότερο θέσεις τζιχαντιστών και περισσότερο θέσεις των αντικαθεστωτικών ανταρτών

που στηρίζει η Δύση) θεωρούνται μηδενικές.

Οσο για τη γερμανίδα καγκελάριο, «ως ντε φάκτο ηγέτις της ΕΕ», σχολιάζει η «Γκάρντιαν», «η Μέρκελ έχει συνηθίσει να περνάει το δικό της. Οταν όμως συναντήσει τον δοκιμαζόμενο Ολάντ, μπορεί να περιοριστεί απλώς στο να του προσφέρει τσάι και συμπάθεια». Ασφαλώς και δεν θα του προσφέρει στρατιωτική βοήθεια, η μεταπολεμική παράδοση της Γερμανίας το απαγορεύει. Πληροφορίες πάντως μιλούν για «γαλλογερμανική πρωτοβουλία» με σκοπό την ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στα θέματα της ασφαλείας και των προσφύγων –στέλνοντας άλλωστε δύο τζιχαντιστές στην Ευρώπη μαζί με τους πρόσφυγες, το ISIS φρόντισε ύπουλα να τα συνδέσει αυτά τα δύο.
Το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής

Ο Φρανσουά Ολάντ τρέχει στην πραγματικότητα από χθες έναν διπλωματικό μαραθώνιο σε δύο μέτωπα –ένα της τρομοκρατίας και ένα δεύτερο εκείνο του κλίματος, με την COP21, τη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι και 140 αρχηγούς κρατών να αναμένονται για τον σκοπό αυτό στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πέραν λοιπόν της ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει την Παρασκευή στο Μέγαρο των Απομάχων στη μνήμη των θυμάτων των τζιχαντιστών, ο Ολάντ θα ταξιδέψει την ίδια ημέρα στη Μάλτα για μία σύνοδο της Κοινοπολιτείας, ενώ την Κυριακή θα έχει συναντήσεις στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τον κινέζο πρόεδρο και τον καναδό πρωθυπουργό. «Η COP21 είναι μια ωραία ευκαιρία να δείξει η διεθνής κοινότητα τη δύναμή της και τη θέλησή της να οικοδομήσει το μέλλον. Ούτε συζήτηση να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να υπαγορεύσουν τη διεθνή ατζέντα» σχολίασε γάλλος διπλωμάτης.