Χρειάστηκε να περάσουν 30 και πλέον ώρες από τη λήξη της επτάωρης επιδρομής της γαλλικής αστυνομίας στο κρησφύγετο των τρομοκρατών στο Σεν Ντενί τα ξημερώματα της Τετάρτης, προκειμένου να επιβεβαιώσει η Γενική Εισαγγελία αυτό που είχε ανακοινώσει ήδη από προχθές η «Ουάσιγκτον Ποστ»: πως ο ένας από τους δύο νεκρούς στο διαμέρισμα της οδού Κορμπιγιόν, ήταν ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο Βελγομαροκινός Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαούντ.

Οι γαλλικές Αρχές δεν επιβεβαίωναν την ταυτότητα της γυναίκας που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη στο Σεν Ντενί, σύμφωνα ωστόσο με αστυνομικές πηγές επρόκειτο για μια νεαρή εξαδέλφη του Αμπαούντ, τη Χασνά Αϊτμπουλασέν.

ΕΝΑΣ ΒΕΛΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο Αμπαούντ σχετίζεται με τέσσερα από τα έξι τρομοκρατικά σχέδια που έχουν ματαιωθεί στη Γαλλία από την άνοιξη του 2015. Ο ίδιος ο Αμπαούντ είχε καυχηθεί πολλές φορές για την ικανότητά του να πηγαινοέρχεται μεταξύ Συρίας και Ευρώπης ανενόχλητος. Μια χθεσινή ανακοίνωση της γερμανικής αστυνομίας αναδεικνύει περαιτέρω τα κενά της ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής ασφάλειας: ο Αμπαούντ είχε περάσει τον Ιανουάριο του 2014 από ένα γερμανικό αεροδρόμιο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, δεν συνελήφθη ωστόσο καθώς «η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν είχε πληροφορίες βάσει των οποίων έπρεπε να τον συλλάβει. Ο Αμπαούντ ήταν βέλγος πολίτης, ίσχυε λοιπόν για αυτόν η αρχή της ελεύθερης διακίνησης».

Ο 27χρονος Αμπαούντ θεωρείται ο άνθρωπος στον οποίο είχε αναθέσει το ISIS στη Συρία την εκπαίδευση τζιχαντιστών για επιθέσεις στην Ευρώπη. Παράλληλα ήταν ενεργός και στην εκστρατεία στρατολόγησης: ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ δήλωσε χθες πως είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει μέσω κοινωνικών δικτύων «ισπανούς πολίτες, κυρίως γυναίκες, να ενταχθούν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».