Ο γάλλος γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν δεν το επιβεβαίωσε. Αλλά οι δύο ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών που μίλησαν στην «Washington Post» ήταν κατηγορηματικοί: ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο 27χρονος Βέλγος Αμπντούλ Χαμίντ Αμπαούντ, είναι νεκρός. Σκοτώθηκε κατά την επτάωρη επιχείρηση των γαλλικών Αρχών χθες το πρωί σε ένα διαμέρισμα του Σεν-Ντενί, βόρεια του Παρισιού, δυο βήματα από την ιστορική Βασιλική του Σεν-Ντενί, όπου είναι θαμμένοι τόσοι και τόσοι γάλλοι βασιλείς. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: πώς κατάφερε ο Αμπαούντ, δύο χρόνια αφότου ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Συρία για να επιφορτιστεί κατόπιν από το ISIS με την εκπαίδευση τζιχαντιστών για επιθέσεις στην Ευρώπη, να επιστρέψει στη Γαλλία χωρίς να γίνει αντιληπτός;

Ηταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους τζιχαντιστές της Ευρώπης. Εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Και το πρόσωπό του μόνο άγνωστο δεν ήταν, είχε εμφανιστεί πολλάκις και στα κοινωνικά μέσα και σε προπαγανδιστικά βίντεο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος είχε καυχηθεί πολλές φορές για την ικανότητά του να πηγαινοέρχεται ανενόχλητος από τη Συρία στην Ευρώπη και να σχεδιάζει επιθέσεις (διότι βρισκόταν πίσω από πολλά τρομοκρατικά σχέδια) «κάτω από τη μύτη των βελγικών μυστικών υπηρεσιών». Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μόλεμπικ των Βρυξελλών, ο Αμπαούντ ήταν στενός φίλος του καταζητούμενου τρομοκράτη Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αδελφού με τη σειρά του τού νεκρού καμικάζι Μπραΐμ Αμπντεσλάμ. Το Παρίσι εμφανιζόταν μάλιστα ιδιαίτερα ενοχλημένο με το γεγονός πως η βελγική αστυνομία είχε ανακρίνει πριν από τις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής τούς (γάλλους, παρότι είχαν γεννηθεί στο Μόλεμπικ) αδελφούς Αμπντεσλάμ, καθώς «ο Μπραΐμ είχε προσπαθήσει να πάει στη Συρία αλλά δεν κατάφερε να φτάσει παρά μέχρι την Τουρκία», όμως δεν εκτίμησε πως αποτελούσαν απειλή και δεν ενημέρωσε τους Γάλλους. «Αν η παρουσία του στη Γαλλία επιβεβαιωθεί», σχολίαζε χθες το «L’Obs», «θα τεθούν πολυάριθμα ερωτήματα όσον αφορά τα λάθη της γαλλικής αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών».

Σύμφωνα με τον Μουλέν, πληροφορίες για την παρουσία του Αμπαούντ στη Γαλλία έφτασαν το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου. Οι γαλλικές Αρχές οδηγήθηκαν στο Σεν-Ντενί χάρη σε έναν συνδυασμό από «υποκλαπείσες συνομιλίες, παρακολουθήσεις και μαρτυρίες» –λέγεται πάντως πως τους οδήγησε εκεί το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε η εξαδέλφη του Αμπαούντ, μια νεαρή Μαροκινή που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη λίγο αφότου ξεκίνησε η έφοδος των δεκάδων πάνοπλων αστυνομικών στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου της οδού Κορμπιγιόν. Ο γάλλος εισαγγελέας μίλησε για «τουλάχιστον δύο νεκρούς» και «οκτώ συλληφθέντες, η μία γυναίκα». Στο διαμέρισμα, ένα από τα τρία που χρησιμοποίησαν στο Παρίσι οι τρομοκράτες οι οποίοι έφτασαν κομβόι με τρία αυτοκίνητα από το Βέλγιο, βρέθηκε «ολόκληρο οπλοστάσιο», όπλα και εκρηκτικά, λέγεται πως ετοίμαζαν νέα επίθεση στη Λα Ντεφάνς, την καρδιά της γαλλικής επιχειρηματικότητας. Τουλάχιστον δύο τρομοκράτες πάντως, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ένας ακόμη που δεν έχει ταυτοποιηθεί, παραμένουν άφαντοι.

«Θα παρουσιάσετε τώρα την περιοχή σαν φωλιά τρομοκρατών. Ολη η Γαλλία θα μας θεωρεί εγκληματίες», διαμαρτυρόταν χθες μπροστά στις κάμερες μια κάτοικος του Σεν-Ντενί, μιας πολυπολιτισμικής πόλης 100.000 κατοίκων με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, προπύργιου του Κομμουνιστικού Κόμματος εδώ και αιώνες, παρακείμενης στο Stade de France –εκεί όπου ανατινάχτηκαν την περασμένη Παρασκευή τρεις τρομοκράτες. Ο ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε την περιοχή, πάντως, δεν άκουσε από τους νέους στους δρόμους την ίδια ρητορική αλληλεγγύης που άκουγε γύρω από την Πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο του Παρισιού. «»ΟΚ, αλληλεγγύη… Αλλά δεν νομίζετε πως υπερβάλλουν με τις επιθέσεις στο Παρίσι τη στιγμή που πεθαίνουν καθημερινά περισσότεροι Σύροι;». Τέτοια άκουγα στο Σεν-Ντενί», μετέδωσε.

Εκκληση για «μεγάλη συμμαχία»

Η Γαλλία είναι σε πόλεμο με το ISIS, επανέλαβε χθες ο Φρανσουά Ολάντ, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μια «μεγάλη συμμαχία» εναντίον των τζιχαντιστών. Παράλληλα, ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε «ξενόφοβες, αντισημιτικές, αντιμουσουλμανικές ενέργειες» και επισήμανε πως «η Γαλλία θα παραμείνει μια δραστήρια, θαρραλέα, δυναμική χώρα που δεν υποκύπτει στον φόβο. Εχουμε χρέος να συνεχίσουμε τη ζωή μας».