Ο αριθμός των φυλακισμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του ’80, ανεβαίνοντας σχεδόν κατά 800%, είπε η αμερικανίδα αναπληρωτής γενική εισαγγελέας Σάλι Γιέϊτς σε γραπτή δήλωσή της στην επιτροπή δικαιοσύνης της γερουσίας.

«Έχουμε δει μια έκρηξη στον πληθυσμό των ομοσπονδιακών φυλακών από τη δεκαετία του ’80,» είπε στη δήλωση που δημοσιοποιήθηκε χθες. «Ενώ ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί μόνο κατά το ένα τρίτο, ο πληθυσμός στις ομοσπονδιακές μας φυλακές έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 800 τοις εκατό.»

Η Γιέϊτς εξήγησε ότι η τεράστια αύξηση είναι κυρίως αποτέλεσμα του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που έχουν αγοράσει, χρησιμοποιήσει ή πουλήσει ναρκωτικά ή τα είχαν στη κατοχή τους. Ο σκοπός των νόμων σχετικά με τα ναρκωτικά, σημείωσε η Γιέϊτς, ήταν να εστιαστούν σε καρτέλ ναρκωτικών της Νότιας Αμερικής και των ηγετών τους.

Οι κανονισμοί όμως λειτούργησαν σαν μπούμερανγκ, λόγω της ευρείας εμβέλειας και εφαρμογής τους, και αύξησαν το ρυθμό φυλάκισης αμερικανών πολιτών.

«Σήμερα, σχεδόν μισοί απο τους κρατούμενους σε ομοσπονδιακές φυλακές είναι εκεί για αδικήματα που έχουν σχέση με ναρκωτικά,» είπε, προσθέτοντας ότι «πάνω από 2,7 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν ένα γονιό πίσω από τα σίδερα της φυλακής.»

Η αναπληρωτής γενική εισαγγελέας υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μεταρρυθμίσουν τους κανονισμούς της φυλάκισης για υπάρχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ αυτών που χαρακτήρισε σοβαρά εγκλήματα και των λιγότερο απειλητικών εγκλημάτων.

Σήμερα, το αμερικανικό σύστημα φυλακών στεγάζει το 25% των κρατούμενων στον κόσμο, ενώ ο πληθυσμός της χώρας αποτελεί μόνο το 5% του πληθυσμού του κόσμου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, μια δικομματική ομάδα εννιά γερουσιαστών εισήγαγε προσχέδιο νόμου για να μειωθούν οι υποχρεωτικές ποινές φυλάκισης για πολλά εγκλήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν βία.