Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιου, νικητής των βουλευτικών εκλογών, πρότεινε την Κυριακή στον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα να συμμετάσχει σε μεγάλο συνασπισμό με τα κόμματα της δεξιάς ώστε να αποφευχθεί η ακυβερνησία στην χώρα.

«Δεν αποκλείσαμε ποτέ» τη συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος «σε έναν διευρυμένο κυβερνητικό συνασπισμό, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το CDS» γράφει ο Κοέλιου σε επιστολή του προς τον Αντόνιο Κόστα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα Δευτέρα στον πρόεδρο της Πορτογαλίας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέπει τον σχηματισμό «σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης».

Αν και νικητής των εκλογών, ο Κοέλιου δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση παρά με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ομως, οι θέσεις των δύο πολιτικών στρατοπέδων διαφοροποιούνται και το Σοσιαλιστικό Κόμμα αιφνιδίασε την πορτογαλική συντηρητική παράταξη διεξάγοντας συνομιλίες και με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Μπλοκ της Αριστεράς.

Οι συζητήσεις με την αριστερά «προχωρούν καλά»

Προσεγγίζοντας «την άκρα αριστερά αντί να διαπραγματευθεί με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα υιοθετεί μία ακραία θέση που η χώρα δεν κατανοεί», δήλωσε ο Κοέλιου, προειδοποιώντας ότι η στάση του «κινδυνεύει να βυθίσει την Πορτογαλία στην αστάθεια και την ακυβερνησία».

Μέχρι στιγμής, ο Αντόνιο Κόστα έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του κόμματός του σε έναν μεγάλο συνασπισμό, «εκτός έκτακτου γεγονότος, όπως μία απόβαση Αρειανών».

Ωστόσο, έχει παραδεχθεί ότι δεν θα ανέτρεπε μία κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς χωρίς να έχει να προτείνει μία «αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

Τίποτε δεν δείχνει ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να συμφωνηθεί μέχρι την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ο Αντόνιο Κόστα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα.

Αλλωστε και ο ίδιος λέει ότι οι διαπραγματεύσεις με την αριστερά «προχωρούν καλά, αλλά είναι πρόωρο να πει κανείς εάν θα τελειώσουν καλά».