Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε νόμιμη τη διαδικτυακή υπηρεσία Uber, την εφαρμογή που προσφέρει μίσθωση ιδιωτικών οχημάτων για μετακινήσεις, απόφαση που έρχεται ως πλήγμα για τους οδηγούς των γνωστών μαύρων ταξί της βρετανικής πρωτεύουσας που καταγγέλλουν ότι το επίμαχο app πλήττει τη δουλειά τους.

Αντίθετα με τα ταξί, τα οποία μπορεί να σταματήσει κανείς στο δρόμο και τα οποία χρησιμοποιούν ταξίμετρο για τον υπολογισμό των κομίστρων, η εφαρμογή Uber επιτρέπει στους πελάτες της να μισθώνουν ιδιωτικά οχήματα αντί ταξί χρησιμοποιώντας εφαρμογή για smartphones.

Επίσης παρέχει μία δεύτερη εφαρμογή στους οδηγούς για να υπολογίζουν το ύψος των κομίστρων.

Το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει εάν η συγκεκριμένη τεχνολογία παραβιάζει τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύσει τη χρήση ταξίμετρου σε ιδιωτικά οχήματα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο δικαστής Ντάνκαν Ούσλεΐ έκρινε την Παρασκευή ότι η εφαρμογή δεν μπορεί να θεωρηθεί ταξίμετρο και κατά συνέπεια δεν είναι παράνομη.

«Ταξίμετρο δεν είναι μια συσκευή που λαμβάνει σήματα GPS κατά τη διάρκεια μίας διαδρομής και διαβιβάζει στοιχεία GPS σε διακομιστή έξω από το όχημα, ο οποίος υπολογίζει το κόμιστρο και αποστέλλει τις πληροφορίες για το κόμιστρο πίσω στη συσκευή» ανέφερε.

Η υπηρεσία έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των οδηγών ταξί στο Λονδίνο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Uber παρακάμπτει τη δημοτική νομοθεσία για την αδειοδότηση ταξί. Διαδηλώσεις έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως στο Παρίσι και το Σάο Πάολο, ενώ τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο είπε ότι θα απαγορεύσει την υπηρεσία στην πόλη.

Η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, δεν συνδέεται με την διαβούλευση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα η Αρχή Μεταφορών του Λονδίνου, προτείνοντας αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων για την εφαρμογή της υπηρεσίας.

Η εταιρία που διαχειρίζεται την εφαρμογή Uber εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, ενώ στους επενδυτές της περιλαμβάνονται η Goldman Sachs και η Google.