Ιρανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ εν όψει κοινής χερσαίας επιχείρησης προς υποστήριξη του καθεστώτος του στο Χαλέπι της βορειοδυτικής Συρίας υπό την κάλυψη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Σηματοδοτώντας την άμεση πλέον ανάμειξη (και) του Ιράν στο μέτωπο του συριακού εμφυλίου, χιλιάδες Ιρανοί στρατιώτες έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στη Συρία για την επικείμενη επίθεση στο Χαλέπι και τις γύρω περιοχές -ο έλεγχος των οποίων «μοιράζεται» μεταξύ καθεστώτος Άσαντ, αντικαθεστωτικών οργανώσεων και Ισλαμικού Κράτους.

Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία του Χαλεπίου, η οποία βρίσκεται κοντά στην τουρκική μεθόριο, είναι πιθανόν να εξοργίσει την Άγκυρα, η οποία έχει ήδη προβεί σε μπαράζ διαμαρτυριών στη Μόσχα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και στοχοποιήσεις μαχητικών της εν μέσω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία -με το ΝΑΤΟ να διαβεβαιώνει κατ’ επανάληψη ότι στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας.

«Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση του συριακού στρατού, επίλεκτες δυνάμεις της Χεζμπολάχ και χιλιάδες Ιρανοί έχουν φθάσει σταδιακά τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε πηγή προσκείμενη στη συριακή κυβέρνηση. Δεύτερος αξιωματούχος κοντά στο καθεστώτος Άσαντ ανέφερε: «Η απόφαση για να ξεκινήσουμε τη μάχη του Χαλεπίου ελήφθη. Δεν είναι πλέον κρυφό ότι χιλιάδες Ιρανοί βρίσκονται τώρα στη Συρία και ο ρόλος τους είναι ουσιώδης».

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προς υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ έχουν οδηγήσει σε νέα φάση τον συριακό εμφύλιο διευρύνοντας την αντιπαράθεση με τη Δύση, η οποία αμφισβητεί τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι στόχος της ανάμειξής της είναι η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ καλούν σύσσωμοι τη Μόσχα να μην στοχεύει δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο έλεγχος του Χαλεπίου και της ευρύτερης περιοχής είναι μοιρασμένος μεταξύ της συριακής κυβέρνησης, σειράς ένοπλων αντικαθεστωτικών ομάδων και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που έλεγχουν κάποιες αγροτικές περιοχές κοντά στην πόλη.

Επικεφαλής της ομάδας των Ιρανών βουλευτών που έφθασε στη Δαμασκό είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής Αλαεντίν Μπορουζερντί, ο οποίος αμέσως μετά την άφιξή του διακήρυξε ότι «ο υπό την Αμερική διεθνής συνασπισμός απέτυχε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η συνεργασία ανάμεσα στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και τη Ρωσία είναι θετική και επιτυχής».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε, εν τω μεταξύ, ότι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του επίλεκτου ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο υποστράτηγος Φαρσχάντ Χασουνιζαντέχ και ο ταξίαρχος Χαμίντ Μοχταρμπάντ, αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος τη Δευτέρα, μετέδωσε το Tasnim χωρίς να διευκρινίζει ποιο ήταν το μέτωπο των συγκρούσεων.

Άλλος ένας διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ο Χοσεΐν Χαμεντανί, σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Χαλεπίου.