Δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας εκ των οποίων έχει επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον δύο εβραιών, έπεσαν νεκροί το Σάββατο από σφαίρες της αστυνομίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς το Παλαιστινιακό απειλείται ξανά με σπιράλ βίας. Τους επτά έχουν φτάσει οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα κατά την ένταση το βράδυ της Παρασκευής.

Δύο υπερορθόδοξοι εβραίοι τραυματίστηκαν το πρωί στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όταν τους επιτέθηκε ένας 16χρονος Παλαιστίνιος που στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της αστυνομίας.

Λίγο νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πυροβολήσει θανάσιμα Παλαιστίνιο στον καταυλισμό του Σουαφάτ, έξω από την Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς ανέφερε στη συνέχεια πως επρόκειτο για μέλος της, τον 22χρονο Αχμάντ Κάλι.

Αλλος κάτοικος του καταυλισμού τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ραμάλας, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος υπέκυψε νωρίς σήμερα το πρωί μετά τον τραυματισμό από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια ταραχών κοντά στη μεθόριο που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ, αυξάνοντας σε επτά τους νεκρούς και σε 145 τους τραυματίες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο 22χρονος Τζιχάντ αλ-Ομπέιντ είναι ο τρίτος, μαζί με τον 15χρονο Μοχάμεντ αλ-Ράκαμπ και τον Αντναν Αμπου ‘Αλιαν, 20 ετών, που χάνει τη ζωή του όταν ισραηλινοί στρατιώτες από την άλλη πλευρά του τείχους που έχει υψωθεί γύρω από το παλαιστινιακό έδαφος, απαντούν με πυρά στις ρίψεις πετρών νεαρών κατοίκων της Γάζας, ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνις, στο νότο.

Ο Αχμεντ αλ-Χιρμπάουι, ο Ντάουλα Χάντι αλ-Ουαχίντ και ο Ναμπίλ Σαράφ, όλοι ηλικίας 20 ετών, σκοτώθηκαν σε παρόμοιες ταραχές ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Επιπλέον, άλλοι 145 κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν, αρκετοί σοβαρά, στις ταραχές αυτές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.

«Περίπου 200 Παλαιστίνιοι πλησίασαν πετώντας πέτρες και καμμένα λάστιχα πάνω στον φράχτη και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο αυτό απάντησαν ανοίγοντας πυρ εναντίον των βασικών υποκινητών για να τους αποτρέψουν να πλησιάσουν και να διαλύσουν το πλήθος», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η Δυτική Όχθη, η Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ μαστίζονται από βίαια επεισόδια καθημερινά από τις αρχές Οκτωβρίου. Τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιώτες.

Εξάλλου, από την 1η Οκτωβρίου, ένα κύμα επιθέσεων με μαχαίρια, κυρίως από νεαρούς Παλαιστίνιους, έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 15 Ισραηλινών ή εβραίων. Πέντε από τους φερόμενους ως δράστες σκοτώθηκαν. Ένα ζευγάρι εποίκων επίσης σκοτώθηκε από πυρά.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε χθες ότι τα τελευταία επεισόδια βίας είναι μια νέα ιντιφάντα, μετά τις παλαιστινιακές εξεγέρσεις του 1987 και του 2000.