Ενας στους τρεις άντρες στην Κίνα εκτιμάται ότι θα πεθάνει πρόωρα από επιπτώσεις του καπνίσματος αν η πλειονότητα των νεαρών καπνιστών δεν σταματήσει να καπνίζει, ανακοίνωσαν ερευνητές σήμερα Παρασκευή, στηριζόμενοι στα συμπεράσματα έρευνας.

Ο Λίμινγκ Λι, καθηγητής στην Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, ένας από τους δύο επικεφαλής επιστήμονες μεγάλης αναλυτικής έρευνας, είπε, «Χωρίς γρήγορες, αποτελεσματικές και ευρείας εφαρμογής πράξεις, η Κίνα θα αντιμετωπίσει τεράστιους αριθμούς πρόωρων θανάτων».

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα των νέων ανδρών στην Κίνα αρχίζουν να καπνίζουν ως επί το πλείστον πριν τα 20, και ότι αν δεν σταματήσουν οριστικά, μισοί περίπου από όσους συνεχίζουν θα πεθάνουν κάποια στιγμή από τη συνήθειά τους αυτή.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν δύο μεγάλες έρευνες, με εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα, και με διαφορά 15 χρόνων μεταξύ τους, παρακολουθώντας τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των Κινέζων. Η πρώτη έρευνα διεξήχθη τη δεκαετία του ’90 και έγινε σε δείγμα 250.000 ανδρών. Η δεύτερη έρευνα, η οποία συνεχίζεται, αφορά μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες.

Μειώνεται στις γυναίκες

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ετήσιοι θάνατοι από κάπνισμα στην Κίνα, κυρίως ανάμεσα στους άνδρες, έφτασαν το εκατομμύριο το 2010. Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, μέχρι το 2030 ο αριθμός θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια. Ανάμεσα στις Κινέζες, όμως, ο αριθμός των καπνιστριών έχει μειωθεί απότομα και το ρίσκο πρώιμου θανάτου από το κάπνισμα είναι πιο χαμηλό και πέφτει συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι επιπτώσεις του καπνίσματος τώρα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης καπνιστών ανδρών σε νεαρή ηλικία οι οποίοι ξεκίνησαν το τσιγάρο τις πρόσφατες δεκαετίες. Το ποσοστό όλων των θανάτων ανδρών στις ηλικίες 40 έως 79 που αποδίδονται στο κάπνισμα έχουν διπλασιαστεί στο 20% περίπου, από το περίπου 10% που ήταν στην αρχή της δεκαετίας του ’90. Στις πόλεις, το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο – 25%, με ανοδική τάση.

Το κάπνισμα, αιτία του καρκίνου του πνεύμονα – μια μορφή καρκίνου με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας – είναι παγκόσμια η μεγαλύτερη αιτία πρόωρων θανάτων, ευθυνόμενο για χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό και η υψηλή πίεση.

Ο Ρίτσαρντ Πέτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και συνεργαζόμενος επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας, είπε ότι ίσως ένας τρόπος να μειωθεί το κάπνισμα στην Κίνα θα είναι να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων: «Τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι από το κάπνισμα έχουν αρχίσει να μειώνονται στις Δυτικές χώρες, εν μέρει λόγω της αύξησης των τιμών. Για την Κίνα, η αύξηση της τιμής θα μπορούσε να σώσει δεκάδες εκατομμυρίων ζωές».