Η Ρωσία θα υποστεί σύντομα ανθρώπινες απώλειες στην Συρία, όπου έχει εμπλακεί στρατιωτικά, τασσόμενη στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, προειδοποίησε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ.

«Αναμένω ότι στις επόμενες ημέρες η Ρωσία θα αρχίσει να έχει (ανθρώπινες) απώλειες» τόνισε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας των 28 κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία έχει ενταχθεί σε λάθος στρατόπεδο στην Συρία και προέτρεψε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ευθυγραμμιστεί με την στρατηγική των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας, που προτάσσει την αποχώρηση του Ασαντ.

Το χειρότερο, σύμφωνα με τον Κάρτερ, είναι ότι η Μόσχα ενήργησε με ανεύθυνο τρόπο εγείροντας τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής εμπλοκής με τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.

«Εκείνοι (οι Ρώσοι) εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ από πολεμικό πλοίο που πλέει στην Κασπία Θάλασσα χωρίς να έχουν προειδοποιήσει έγκαιρα και (οι πύραυλοι) προσέγγισαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ένα από τα μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη μας» είπε ο Κάρτερ.

«Εξαπέλυσαν μια χερσαία επίθεση μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, υπό το πρόσχημα ότι επεμβαίνουν για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος» κατηγόρησε τη Μόσχα.

«Διαπιστώνουμε μια ολοένα και μεγαλύτερη ερασιτεχνική συμπεριφορά από τις ρωσικές δυνάμεις. Παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο… Εκτόξευσαν πυραύλους από την Κασπία Θάλασσα χωρίς καμία προειδοποίηση» κατέληξε ο Κάρτερ.