Πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον των τζιχαντιστών στην Συρία άλλαξαν πορεία τουλάχιστον μια φορά τις τελευταίες μέρες για να αποφύγουν ρωσικά αεροσκάφη, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Εδώ και έναν χρόνο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία και στο Ιράκ.

Η Ρωσία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία στα τέλη του περασμένου μήνα με σκοπό να υποστηρίξει τις δυνάμεις του προέδρου Ασαντ στον πόλεμο κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως τις χαρακτηρίζει η ρωσική πλευρά, ανάμεσά τους και το Ισλαμικό Κράτος .

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σμηναγός Τζεφ Ντέιβις, είπε ότι η αλλαγή πορείας του αεροσκάφους είχε γίνει μετά την 1η Οκτωβρίου, ημέρα που αμερικανοί και ρώσοι αξιωματικοί είχαν μια ασφαλή εικονοτηλεδιάσκεψη με θέμα την ασφάλεια των πληρωμάτων καθώς οι δύο πλευρές εκτελούν παράλληλες στρατιωτικές δράσεις με αντικρουόμενους στόχους.

Ο Ντέιβις αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ως προς το αν το αεροσκάφος ήταν επανδρωμένο ή όχι ή πόσο συχνά είχε γίνει αλλαγή πορείας αεροσκαφών ή πού, πέρα από τη διευκρίνιση ότι συνέβη σε συριακό εναέριο χώρο.