Τη στιγμή που η νέα του ταινία, «Η Γέφυρα των κατασκόπων» κάνει πρεμιέρα, ο τρεις φορές νικητής των Όσκαρ αρνείται παλαιότερη δήλωσή του, κατά την οποία «ορισμένες αποτυχίες ταινιών μπλοκμπάστερ θα προκαλέσουν την κατάρρευση της κινηματογραφικής βιομηχανίας».

Η τοποθέτηση του σκηνοθέτη ήταν ότι η διαδοχική αποτυχία ταινιών θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη δομή της κινηματογραφικής βιομηχανίας και να οδηγήσει σε δραματική αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Αυτή η τοποθέτηση αποτέλεσε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο τον Ιούνιο του 2013. Ωστόσο, ο Σπίλμπεργκ φαίνεται να επαναπροσδιορίζει την δήλωσή του σε συνέντευξη τύπου της νέας του ταινίας.

«Διευκρινίζω ότι δεν προέβλεψα την κατάρρευση του Χόλιγουντ. Αυτό που προέβλεψα είναι ότι τρεις ή τέσσερις ταινίες μπλοκμπάστερ, από αυτές με τους σούπερ ήρωες που βγαίνουν μέσα σε ένα καλοκαίρι, είναι μια συνταγή που θα αποτύχει κάποια στιγμή. Αυτό είπα», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

«Αυτό που επίσης είπα είναι ότι αυτό το είδος ταινιών, με τους σούπερ ήρωες, δεν έχει τις προδιαγραφές να αντέξει όσο τα γουέστερν, που ως είδος υπήρχε από την αρχή του κινηματογράφου», συνεχίζει ο Σπίλμπεργκ, ενώ επισημαίνει ότι προσπάθησε να κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι πλέον υπάρχει χώρος για κάθε είδος ταινίας, αφού υπάρχει και κοινό για κάθε ένα από αυτά.

Ακόμη και πέντε χρόνια πριν, δεν υπήρχε κοινό για κάθε είδος, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη. Τώρα, όμως, κάθε «μικρή» ταινία καταφέρνει να «στριμωχθεί» και να βρει τον χώρο της, παροτρύνοντας τους διανομείς και τις εταιρείες παραγωγής να χρηματοδοτούν περισσότερες από αυτές.

Τα σχόλια του Σπίλμπεργκ το 2013, που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, μαζί με τον δημιουργό των Star Wars, Τζορτζ Λούκας είχαν ως εξής. «Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Σταδιακά το Χόλιγουντ θα καταρρεύσει ή θα υποστεί σημαντικό χτύπημα. Θα έρθει η στιγμή που τρεις, τέσσερις, ίσως και περισσότερες υψηλά χρηματοδοτούμενες ταινίες θα ‘χτυπήσουν έδαφος’ και αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα». Παράλληλα, ο σκηνοθέτης είχε τονίσει ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. Οι θεατές θα πρέπει να καταβάλλουν 25 δολάρια για ταινίες όπως το Iron Man 3, ενώ θα δίνουν μόλις επτά δολάρια για ταινίες όπως η δική του, Λίνκολν.

Βέβαια, η τιμή των εισιτηρίων παρέμεινε σταθερή στην Αμερική και κυμαίνεται στα οκτώ δολάρια. Μάλιστα, το αμερικάνικο, αλλά και το παγκόσμιο box office, οδεύουν προς νέα ρεκόρ κέρδους, αφού ταινίες όπως οι Jurassic World του Σπίλμπεργκ, Fast & Furious 7: Μαχητές των δρόμων, Minions και Εκδικητές: Η εποχή του Ultron σημείωσαν κέρδη ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Η αποτυχία των Η χώρα του αύριο και Το πεπρωμένο της Τζούπιτερ αντισταθμίστηκε με την επιτυχία των προαναφερθέντων.

Η Γέφυρα των κατασκόπων θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 26 Νοεμβρίου